Innehåll

Balans nr 2 2008

Noteringar: Vd-byten på storbyråerna

De fyra största revisionsbyråerna har under det gångna året bytt vd eller kommer att byta vd inom den närmaste tiden.

Först ut var Öhrlings PricewaterhouseCoopers (ÖPWC) där Mikael Eriksson tog över rodret från Peter Clemedtson under 2007.

Vad arbetade du huvudsakligen med innan du blev vd?

– Under ett halvår var jag vice vd och COO dessförinnan var jag kontorschef i Malmö under 14 år. Jag har även deltagit i byråns styrelsearbete och arbetat med marknadsfrågor, säger Mikael Eriksson.

Mikael Eriksson är aktoriserad revisor med huvudinriktning på börsnoterade bolag.

Hos Deloitte är Hans Pihl vd fram till 31 maj. Han efterträds 1 juni av Jan Berntsson. Hans Pihl kommer därefter att arbeta med revisionskunder på halvtid under två års tid.

Deloittes nye vd, Jan Berntsson, började sin karriär 1989 som revisorsassistent och arbetade under sina första år med olika branscher och typer av företag. 1995 arbetade han ett år i USA. Han blev partner 1999 och affärsområdeschef i juni 2005. Idag ansvarar han för bland annat Tele2, ICA, Poolia och Industri Kapital.

Jan Birgerson är ny vd för Ernst & Young. Han efterträdde Torsten Lyth i början av februari. Torsten Lyth kommer till stor del att arbeta för Ernst & Young i London men även i Stockholm.

KPMG är den enda av byråerna som ännu inte utsett ny vd. Thomas Thiels efterträdare kommer att väljas på bolagsstämman strax före midsommar.