Innehåll

Balans nr 5 2008

Revisionsplikten: Balans har ställt ett antal frågor till ...

 1. Kommer du/ditt företag att välja frivillig revision när revisionsplikten tas bort?

 2. Kan du tänka dig att göra affärer med en kund/leverantör som inte är reviderad?

 3. Kan du tänka dig att sitta i styrelsen i ett bolag som inte har kvalitetssäkrad redovisning?

 4. Tror du att företag som väljer bort revisionen kommer att behöva alternativa kontroller för kvalitetssäkring av den finansiella rapporteringen?

Företagare/Företag: Leif Nortin, Norlin & Partners

Ort: Verksamma i Stockholm och Härnösand

Bransch: Organisationskonsult

Omsättning: 8–9 miljoner kronor

Antal anställda: 2 personer samt nätverk med 14 konsulter

 1. Jag kommer att behålla min revisor. Det skapar trygghet för oss att någon med rätt kompetens går igenom våra räkenskaper så att vi kan fokusera på verksamheten. Det känns viktigt att veta att det blir rätt.

 2. Det är svårt att svara generellt på den frågan. Men revision är en garanti för att den man gör affärer med sköter sina åtaganden och det är en klar fördel. Framför allt har det betydelse om det är någon jag inte har gjort affärer med tidigare.

 3. Det är svårt att ge ett kategoriskt svar, men om det var aktuellt så skulle jag kolla upp företaget noga innan jag tog uppdraget. Så visst skulle det påverka mitt beslut.

 4. Tar man bort den obligatoriska revisionen så måste man ju införa något annat, exempelvis att Skatteverket genomför någon form av kontroll. Just detta anser jag var ett starkt skäl till att man skulle behålla den obligatoriska revisionen eftersom min uppfattning att en sådan kontroll ska betalas av företagen och inte av skattebetalarna.

Företagare/Företag: Richard Nelger, 27M Technologies

Ort: Linköping

Bransch: IT-branschen, teknikutveckling inom digital-tv

Omsättning: 35 miljoner kronor

Antal anställda: 38

 1. Vi kommer att välja frivillig revision. Det är skönt att veta att någon med rätt kompetens har gått igenom våra siffror. Det är en kvalitetssäkring, både för oss och för dem vi gör affärer med.

 2. Det beror på vilken typ av företag man gör en affär med. I sådana fall spelar det inte så stor roll om företaget är reviderat eller inte. Men om det är ett större företag som ska leverera exempelvis en mjukvarulösning så är det viktigt för oss att veta att bolaget är solitt och då spelar revisionen en stor roll.

 3. Absolut inte!

 4. Jag har svårt att uttala mig om det.

Företagare/Företag: Henrik Olsson, Gunnar Olssons Foto

Ort: Stockholm

Bransch: Foto – detaljist

Omsättning: 25 miljoner kronor

Antal anställda: 6 personer

 1. Jag kommer nog att välja frivillig revision. Revision är ett ganska bra verktyg och det känns skönt att någon tittar med kritiska och granskande ögon på det vi gör. Jag betalar mer för bokföring, etc. än för revideringen. Revision är inte en onödig kostnad.

 2. Ja, visst. Det finns säkert små företag som tycker att det blir skönt att slippa kostnaden och jobbet som det innebär med revision. Möjligen att de kan betala för en enklare revision.

 3. Nej, det skulle vara svårt.

 4. Ja, jag är övertygad om att någon form av kontroll är bra.