Det råder delade meningar om huruvida det blir fler eller färre inom revisions- och redovisningsbranschen som vill arbeta utomlands under några år.

Härförleden rapporterade Dagens Industri att det blir fler och fler på Ernst & Young som tvekar att åka utomlands för längre tid. Dubbla karriärer angavs som främsta skäl. Samma trend har man inte uppfattat hos exempelvis Deloitte. Där säger Anders Lundberg att det snarare är tvärtom ”det är fler som frågar efter möjligheterna att jobba en längre tid utomlands”. Hos Öhrlings PricewaterhouseCoopers förklarar Carl Tjärnfors att yngre (oftast ensamstående) gärna åker utomlands.

– Äldre åker också med familj men är då ofta medvetna om de problem som kan uppkomma, bl.a. för medföljande. En fråga som kommer upp vid utlandsflytt är svensk pension för den medföljande som inte har möjlighet att arbeta. Med det nya pensionssystemet är pensionen beroende av inkomstens storlek under samtliga yrkesverksamma år – i motsats till tidigare då pensionen beräknades på färre år och de år då man tjänat som bäst. Dessutom: ju tidigare man har en inkomst och pengarna därmed finns i pensionssystemet och kan förräntas, desto mer värda blir de.

Försäkringskassan har för Balans räkning tittat på vad som händer med pensionen för medföljande vid flytt utomlands. Man har utgått från följande exempel: Sara är 30 år och godkänd revisor. Hon arbetar på en större revisionsbyrå i Stockholmstrakten och tjänar 34 000 kronor i månaden. Hennes sambo Petter är 32 år och civilingenjör inom den privata sektorn. Hans månadslön är 37 000 kronor. Båda började jobba när de var 25 år.

Revisionsfirman erbjuder Sara arbete utomlands. Det gäller en tjänst under tre år. Petter har inte chans att under den tiden få arbete.

Försäkringskassan svarar:

Förutom allmän pension antar vi att Petter har ITP. Eftersom han följer det gamla ITP-avtalet påverkas hans tjänstepension inte lika mycket som den allmänna pensionen. Resultatet är beroende av diverse antaganden, bl.a. har vi antagit att Petter inte tappar i karriären. Petters pension blir ungefär 4% lägre på grund av de tre årens utlandsvistelse. Skulle han ha fått en pension som motsvarar 65% av slutlönen så får han istället pension motsvarande 62% av slutlönen.