Hovrättens dom ligger fast vilket innebär att revisorn från Ernst & Young måste betala 5 miljoner kronor i skadestånd till sin tidigare klient Städkompakt. Båda parterna överklagade domen men det blir inget prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Städkompakts tidigare ekonomichef dömdes för tre år sedan till fängelse efter att ha förskingrat 20 miljoner kronor ur bolagets kassa.

Städkompakt har ända sedan brottet uppdagades krävt ersättning av bolagets dåvarande revisor. Städbolagets ägare som även är verksamma i bolaget, anser att brottet hade upptäckts och stoppats tidigare om revisorn reviderat enligt god revisionssed.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom, som innebar att revisorn friades på sex punkter men fälldes på en.

Rätten ansåg inte att det var i strid mot god revisionssed att bedriva revision på kopior eller att revisorn borde ha reagerat på betalningar till utlandet, trots att bolaget bara är verksamt i Sverige. Den låga ränteintäkten från kontot som på papperet hade ett betydande saldo var inte heller en tillräcklig varningssignal.

Hovrätten ansåg dock, precis som tingsrätten, att revisorn borde ha reagerat och gjort en närmare granskning när bolaget trots sin goda ekonomi fick en betalningsanmärkning. Att inte göra det var, enligt domen, ett brott mot god revisionssed.

Högsta domstolens beslut att inte pröva målet innebär att revisorn som är delägare i Ernst & Young nu måste betala 5 miljoner kronor plus ränta till Städkompakt.

Margaretha Levander