Innehåll

Balans nr 2 2009

Noteringar: Svenska företag pessimistiska

41 procent av Sveriges företag räknar med att dra ner på antalet anställda. För ett år sedan räknade 46 procent av företagen med att öka antalet anställda.

Det är bara Spanien, Hong Kong och Chile som är mer pessimistiska än Sverige när det gäller sysselsättningen.

Det visar en internationell undersökning från Grant Thornton. 7 200 företagsledare i 36 länder har fått svara på frågor om exempelvis omsättning, försäljningspriser, export, anställda, lönsamhet och investeringar. I Sverige har 400 medelstora företag intervjuats.

– Det är en stor skillnad mellan till exempel Sverige och många så kallade tillväxtekonomier, men lägger vi ihop resultaten ser vi att de svenska företagen ligger lägre på samtliga våra ekonomiska indikatorer än till exempel EU-snittet eller det nordiska snittet, säger Peter Bodin som är vd på Grant Thornton i Sverige.

– Lågkonjukturen drabbade Sverige relativt sent och när undersökningen gjordes i november lade ett antal svenska industriföretag stora varsel. Det tror jag har påverkat de medelstora företagens syn på det kommande året i en negativ riktning. Men vi vet från andra undersökningar att de så kallade gasellföretagen kan växa och skapa jobbtillfällen även i dåliga tider, så nu är det viktigare än någonsin att ge dessa företag rätt förutsättningar att verka i Sverige, säger Peter Bodin vidare.

Internationellt framstår Vietnam som ett land där företagen inte ser någon ekonomisk nedgång. 94 procent av de vietnamesiska företagen tror på ökad lönsamhet och 61 procent räknar med att öka antalet anställda.