Innehåll

Balans nr 4 2009

Selektiv rekrytering

Finanskrisen och lågkonjunkturen har gjort avtryck i branschen. En rundringning till de sju största revisionsbyråerna visar att de kommer att rekrytera betydligt färre personer i år än förra året. Vem är det egentligen som trixar? Den frågan ställer skattekonsulterna Ernst Forsberg och Sven-Erik Holmdahl i en debattartikel angående finansminister Anders Borgs uttalande om ”trixiga skatteupplägg”. Uttalandet gjordes efter Regeringsrättens domar rörande rätten till avdrag för koncernbidrag till utländ ska dotterbolag. Även FAR SRS har reagerat och uppmanar i ett öppet brev finansministern att föra en dialog ”med” branschen i stället för att tala ”om” branschen.

En del företag ska gå i konkurs i en lågkonjunktur. Det menar Almis finanschef Anna Hallberg. I en intervju berättar hon att lågkonjunkturen har gjort tydliga avtryck i Almis verksamhet och att allt fler etablerade företag begär hjälp.

I den reviderade versionen av IFRS 3 tas ytterligare ett steg mot verkligt värde. Det är viktigt att på ett tidigt stadium utveckla en ”best practice”, menar Marika Corell med flera som redogör för implementeringen av den reviderade standarden.

För den som känner sig stressad över sin e-post ger Andreas Granstedt några handfasta tips i sin gästkrönika.