Över en miljon företagare och deras revisorer riskerar att dras in i kostsamma rättsprocesser på grund av brister i Bokföringsnämndens normgivningsarbete. Bristerna består både i att normerna är gamla och att många områden helt saknar normgivning. Exempelvis finns det ingen beskrivning av hur transaktioner över internet ska redovisas.

Eva Törning, redovisningsspecialist, och Caisa Drefeldt, ledamot i Bokföringsnämnden, beskrev situationen i en debattartikel i Dagens Industri förra året (2008-09-16). Ett år senare är läget lika oklart.

– Det här innebär en ökad och onödig risk för revisorer, redovisningskonsulter och deras kunder. Vi ska hantera dagens redovisningsfrågor med hjälp av ett regelverk som i vissa fall är över 20 år gammalt. Redan i dag finns flera företag som har problem med rättsprocesser där domstolen, med all rätt, dömer efter FAR SRS samlingsvolym. Att det som står där, det vill säga god redovisningssed, i vissa fall är alldeles för gammalt behöver inte domstolen ta hänsyn till, säger Eva Törning.

Hon var även medförfattare till ett brev som FAR SRS skickade till statssekreterare Ingemar Hansson på finansdepartementet i slutet av april. I brevet, liksom i debattartikeln, kräver skribenterna att Bokföringsnämnden ges tillräckliga anslag för att säkra att normgivningen sker kontinuerligt och i takt med utvecklingen i näringslivet.

Statssekreterare Ingemar Hansson har, med hänvisning till den pågående budgetprocessen, avböjt att kommentera innehållet i brevet.