Innehåll

Balans nr 8/9 2009

Tema utbildning: Stabilt intresse för att läsa skatterätt

Närmare 200 av FAR SRS drygt 5 700 medlemmar är skattekonsulter. En liten och exklusiv skara – vad krävs för att bli en av dem och vad gör de?

– De flesta skatterättsexperter har förmodligen en jur. kand-examen i botten, men personligen tror jag att man blir en bättre skatterättsjurist om man gjort lite annat också, skatter inbegriper ju livets alla områden, säger Sverker Scheutz, studierektor på Juridiska fakulteten i Uppsala.

På juristprogrammet i Uppsala kan man läsa upp till 3,5 terminer skatterätt av totalt 9 terminer. Söktrycket till fördjupningskurserna i skatterätt har de senaste åren varit konstant högt med 40-50 studenter per termin, berättar studievägledare Christer Niklasson.

Jur. kand-program finns på sex orter i Sverige: Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Göteborg och Lund.

Andra högskolor erbjuder enstaka kurser i juridik. I Jönköping finns ett affärsjuristprogram med internationell inriktning. Programmet ger möjlighet att ta ut en kandidatexamen efter tre år eller en masterexamen efter fem år. Arbetsmarknaden för affärs- och skattejurister är lovande, hävdar Högskolan i Jönköping på sin hemsida. Som möjliga framtida arbetsgivare nämns: bolag, banker, försäkringsbolag, branschorganisationer, internationella organisationer, revisionsbyråer och skattemyndigheter. Kort sagt, skatter och juridik inbegriper de flesta områden.

Rakel Lennartsson