Revisorernas rapportering till tillsynsmyndigheten fungerar inte som den ska. Det menar Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson som tillsammans med finansmarknadsminister Peter Norman kräver att svenska revisorer börjar följa lagen.

Finansinspektionen (FI) har de senaste åren gjort en rad uppmärksammade offentliga ingripanden mot finansiella företag på grund av allvarliga brister i redovisning och intern styrning och kontroll, senast mot HQ Bank.

– I inget av de här fallen har vi fått information från revisorerna innan. I flera fall har vi sett att revisorerna har ”varit på” de här frågorna, men de har valt att inte rapportera vidare till oss, trots att det är en lagstadgad skyldighet att göra det, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.

Tillsammans med finansmarknadsminister Peter Norman (M) har han riktat skarp kritik mot revisionen, både i massmedier och i samband med ett möte på finansdepartementet i mitten av november med företrädare för branschen. Efter mötet höll Peter Norman en kort presskonferens där han konstaterade att ”förtroendet är en knäckfråga för revisions- och rådgivningsbranschen” och att branschen nu fått i uppgift att se över hur man kan stärka förtroendet. Det mest konkreta som framkom var att man ska förbättra kommunikationen mellan revisorerna och FI.

– Vi måste kunna lita på att det vi får från bolagen som är reviderat är korrekt, sa Martin Andersson direkt efter mötet.

Mindre än en vecka senare sitter han i ett mötesrum på Far och diskuterar revisorernas rapportering till tillsynsmyndigheten. Martin Andersson tycker att den är undermålig, men branschföreträdarna gör en annan tolkning:

– Som det är upplagt i dag ska FI inte få särskilt många rapporter. Revisorn ska i princip endast rapportera om problemet är på den nivån att det föranleder en erinran till styrelsen eller anmärkning i revisionsberättelsen. Men uppenbarligen finns det ett mycket stort förväntningsgap och därför diskuterar vi nu med Fl om revisorns rapportering ska utökas, säger Fars generalsekreterare Dan Brännström.

Vid mötet på Far diskuterades ett förslag om att revisorer i finansiella företag ska lämna in en årlig rapport till Fl. Det skulle innebära en dramatisk frekvenshöjning i rapporteringen till tillsynsmyndigheten, från ett par rapporter till nästan 4.000 rapporter om året.

Rakel Lennartsson