Innehåll

Balans nr 4 2010

Ledare: Välkommen!

Du håller nu det första numret av nya Balans i din hand. En stor del av innehållet är detsamma som tidigare, men några nyheter har vi passat på att införa. Bland annat vinjetten ”I branschen” där vi i varje nummer låter en av Fars närmare 6 000 medlemmar berätta om sitt arbete och om vad som är aktuellt för tillfället. Först ut är Karin Sancho, rådgivare på Ernst & Young i Stockholm. En annan nyhet är att Fars generalsekreterare Dan Brännström skriver en krönika i varje nummer.

Utgivningsdagen för detta nummer, 6 april, sammanfaller med att FAR SRS byter namn till Far. Satsningen på ett nytt och starkare varumärke innebär en bredare agenda och ett ökat samhällsengagemang. ”Vi ska visa att vi tar ett samhällsansvars säger Fars generalsekreterare Dan Brännström i artikeln på sidan 20. Satsningen ställer högre krav på alla som verkar inom organisationen. Och som en del av Far innebär förändringen även ökade krav för Balans. Fyllda med ny energi ska vi bevaka utvecklingen i revisions- och rådgivningsbranschen och dess betydelse för näringsliv och samhälle.

Inledningsvis är förändringar ofta jobbiga. Uttrycket ”Man vet vad man har, men inte vad man får ...” är lätt att ta till. Instinktivt värjer man sig och hoppas att det ska blåsa över.

I början av den förändringsprocess som utmynnade i att FAR SRS blev Far fanns det en del tvivel. Bland annat hördes kritiska röster då stämman i oktober skulle fatta beslut om att byta namn till Far.

Jag tror att sådana känslor är en viktig del i en förändringsprocess. Det behövs människor som ställer sig upp och ropar stopp – så att de som driver ett förändringsarbete tvingas förklara hur de resonerar och kanske tänka igenom sina argument en vända till.

Men det finns naturligtvis en punkt när man måste gilla läget och inse att man är en del av något större. Man vet visserligen inte vad man får ... men det kan ju faktiskt bli något som är bättre än det man har.

Vi på redaktionen har nu levt med nya Balans ett tag och känner oss både hemma och nöjda med den nya formen. Det hoppas vi att du som läsare också ska göra.

Slutligen vill jag passa på att tacka dem som hjälpt oss med nya Balans; the Factory of Design som har gjort tidningsformen och Essen som har tagit fram sidhuvudet på omslaget.

Välkommen till nya Balans!

Pernilla Halling , chefredaktör pernilla.halling@tidskriftenbalans.se