Skatteverket ska kunna granska företagens bokföring under pågående räkenskapsår. Intresseorganisationen Företagarna är kritisk till förslaget.

I samband med att revisionsplikten slopas för små aktiebolag kommer Skatteverkets rutiner att ändras. Regeringen föreslår att Skatteverket ska ha möjlighet att under löpande beskattningsår förelägga företag att lämna uppgifter, visa upp handlingar eller lämna över kopior av handlingar för att kontrollera att dokumentationsskyldigheten enligt lagen om självdeklarationer och kontrolluppgifter samt skattebetalningslagen fullgörs. Föreläggandet ska kunna förenas med vite. Intresseorganisationen Företagarna är starkt kritisk till förslaget som ger Skatteverket mer makt.

– Förslaget borde strykas. Det är bekymmersamt med den misstro som finansdepartementet har mot de små företagen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd på Företagarna.

Hon lyfter fram näringsminister Maud Olofsson som en drivande kraft bakom avskaffandet av revisionsplikten, och konstaterar att det är ett steg i rätt riktning.

– Maud Olofsson har slitit som en nordsvensk häst i skogsbruket, men från finansdepartementets håll blir det trovärdighetsproblem. Det är fel att ge Skatteverket utökad makt att snabbt kunna kräva in bokföringen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

För att regeringen ska återfå företagarnas förtroende krävs att Skatteverket inte får utökade befogenheter anser Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Bara de små bolagen får slopad revisionsplikt, men alla företag berörs av att Skatteverket ska kunna granska bokföringen med kort varsel. Det blir fel. Hur många orkar eller vågar släppa revisorn då? undrar hon.

I Danmark överväger man att höja gränsvärdena för vilka företag som ska undantas från revisionsplikt då det visat sig att skattefusket inte ökat efter att revsionsplikten slopades för de minsta aktiebolagen. Företagarna undrar varför Sverige inte tagit till sig av danskarnas erfarenheter.

– Vi är besvikna på hur regeringen och finansdepartementet agerar gentemot småföretagarna. Jag är själv före detta revisor och jag tycker att det är lite naivt att sträcka upp ett finger och säga att vi kommer att tappa 1,3 miljarder kronor i skatteintäkter när reformen genomförs. Det är inte seriöst att göra så utan att redovisa hur man har tänkt när man kommit fram till siffran, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Charlotta Danielsson