”EU kör över branschen”

EU-kommissionen är fast besluten att fortsätta på den inslagna vägen. Det framkom vid den högnivåkonferens som hölls i Bryssel i februari, om eu:s grönbok om revision.

– Jag får intrycket att kommissionären Michel Barnier inte alls har lyssnat på de 688 remissvaren. Nittio procent av svaren sågar grönboken. Trots detta tycks Michel Barnier vara helt bestämd på att genomföra sina förslag, säger Fars generalsekreterare Dan Brännström.

Inför konferensen hade EU-kommissionen skickat ut en sammanfattning av remissvaren som revisions- och rådgivningsbranschen, övriga näringslivet, myndigheter och forskare gett på grönboken.

Med tanke på bredden i grönbokens förslag och mängden svar som inkommit, är det mycket svårt att skaffa sig en överblick över frågorna. Dan Brännström är kritisk till processen.

De har ställt frågorna på ett sådant sätt att de nu kan tolka svaren hur de vill, säger Dan Brännström.

Hans bestämda intryck är att EU-kommissionen nu kör över remissinstanserna.

Håller du inte med om att det finns problem med revisionen?

– Jo, det finns ett behov av förändring men Michel Barnier väljer fel väg; han försöker reglera och byråkratisera fram oberoende i stället för att utveckla revisionen så att den bättre motsvarar marknadens behov, säger Dan Brännström.

Rakel Lennartsson

EU:s grönbok om revision

I oktober förra året kom EU-kommissionen med en grönbok om revision. 8 december gick remisstiden ut. Konkreta förslag till direktiv beräknas komma i november i år.