Internationella valutafonden, IMF, granskar finanssektorn i Sverige. I samband med det fick Far besök.

– Vi ställer upp och är behjälpliga när IMF ska göra sin bedömning av Sverige, säger Fars ordförande Anders Bäckström.

IMF har bjudits in av finansdepartementet och Riksbanken för att genomföra en särskild granskning av finanssektorn, en så kallad Financial Sector Assessment Program, FSAP. Granskningen innebär att IMF utvärderar den finansiella stabiliteten i Sverige. Mot bakgrund av det ville IMF få till ett möte mellan representanter från Far och imf:s försäkringsexpert Su Hoong Chang.

IMF och Far träffades 17 mars och då deltog utöver Anders Bäckström och Su Hoong Chang även Fars generalsekreterare Dan Brännström.

– IMF vill få bekräftat att det Finansinspektionen skrivit i det självtest som rör den finansiella stabiliteten i Sverige är korrekt. Därför träffar IMF bland annat Far och de stora revisionsbyråerna, utöver myndigheter, banker och andra aktörer, berättar Anders Bäckström.

IMF:s granskning kommer att resultera i en rapport som ska ta upp brister och risker inom finanssektorn, samt föreslå åtgärder för att hantera dessa. Resultaten ska diskuteras i imf:s styrelse sommaren 2011 och därefter publiceras.

IMF har genomfört den här typen av granskningar sedan 1999, i stort sett i samtliga medlemsländer. För några länder har man även gjort en andra utvärdering. I Sverige genomfördes den första granskningen 2001/2002.

Charlotta Danielsson