MER-projektet avslutas med en rapport inom energiområdet. Revisorer och redovisningskonsulter är nyckelaktörer.

Besparingar som inte påverkar verksamheten, produkten eller kunderna är ren vinst. Det menar Gunilla Sandström, projektledare för MER-projektet som avslutas med en rapport inom energiområdet.

På många företag är kommunikationen mellan miljöchefen och ekonomichefen dålig. Då kan revisorn/ redovisningskonsulten bli den som ställer de frågor som kopplar ihop ekonomisk vinst med miljö. Det är en av slutsatserna i MER-projektet som startade 2004 i Västra Götaland.

Enkla frågor att börja med kan vara:

  • Hur ser nuläget ut?

  • Vilka väsentliga nyckeltal kan man arbeta med?

  • Vilka nya konton kan behövas för optimal redovisning?

– Många mindre miljöåtgärder görs för att man vill göra gott, men man gör aldrig någon ekonomisk kalkyl, säger Annika Nygren, auktoriserad redovisningskonsult och MER-revisor på Grant Thornton.

Hon menar att det är dags att vända på logiken.

– Vi gör det inte för att vi är goda, utan för att vi är smarta, säger hon.

Ett vanligt problem är att företagen inte lägger upp redovisningen utifrån verksamheten, vilket försvårar möjligheterna att analysera och utvärdera olika effektiviseringar.

– Företagare har ofta begränsad kunskap om redovisning och därför bör vi som revisorer och redovisningskonsulter ta den här typen av initiativ, säger Bigitta Sundman, MER-revisor, auktoriserad revisor och auktoriserad redovisningskonsult, med egen byrå.

På energiområdet finns det mycket att göra, exempelvis en så enkel sak som att separera abonnemang och förbrukning i kontoplanen. När ett företag kan redovisa att man har genomfört energieffektiviseringar som minskar energiförbrukningen, har det ett förhandlingsläge gentemot fastighetsägaren om värmen och elen ingår i hyran skapas däremot ett incitamentsproblem. -Även om man är duktig och sparar el så syns det inte på hyresavin, säger Gunilla Sandström.

Rakel Lennartsson

MER-projektet

MER-projektet (Miljöengagerade revisorer/redovisningskonsulter) har tagit fram konkreta och vardagsnära verktyg som revisorer och redovisningskonsulter kan använda för att bidra till företagens hållbarhetsarbete. MER fokuserar på sambandet mellan miljö och ekonomi. Verktygen finns inom områdena transporter, tjänsteresor och energi.