Regeringen vill ändra 3:12-reglerna. Förslaget påverkar redovisnings- och revisionsbyråer såväl som advokatbyråer och andra större konsultbyråer och tas emot med skepsis av tjänstesektorn.

I den ekonomiska vårpropositionen aviserar finansminister Anders Borg (M) och näringsminister Annie Lööf (C) att 3:12-reglerna ska ändras. I en debattartikel i DI, 12 april 2013, skriver de båda ministrarna: ”Det har visat sig att dessa regler används för skattedrivna upplägg i partnerägda företag. Vissa revisorer med inkomster på flera miljoner utnyttjar reglerna på ett sätt som gör att de betalar väsentligt lägre skatt än många andra som arbetar.”

Borg och Lööf föreslår att personer med litet delägarskap inte får tillämpa den så kallade löneunderlagsregeln som innebär att ju mer ett företag betalar ut i lön till sina anställda, desto större belopp kan delägarna ta ut i kapitalbeskattad inkomst från företaget. Samtidigt föreslår de att personer som utnyttjar regeln måste öka sitt eget löneuttag.

Den föreslagna förändringen möts med skepsis av branschen. Dan Brännström, generalsekreterare i FAR, menar att förslaget hämmar tillväxten för tjänsteföretag och gör krångliga regler ännu krångligare. Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet tycker att finansministerns retorik är insinuant och osaklig.

– Allmänt kan sägas att bevekelsegrunderna för att särbehandla revisorer, reklambyråer, arkitekter, läkare och advokater förefaller väl populistiska och därtill svåra att förena med likhetsprincipen, säger hon.

Staffan Sundqvist på PwC, som företräder sina kollegor i processen där Skatteverket upptaxerat delägare inom PwC, säger att den modell som väljs där ett bolag med många små delägare helt klart diskrimineras i förhållande till bolag med få delägare är stötande.

– På detta sätt kommer ägandet att koncentreras till ett fåtal personer. Bolag som drivs av flera anställda kommer att beskattas mycket högre än bolag som drivs av enstaka personer och familjer. Den duktige medarbetaren i en stor organisation får skattemässigt incitament att i stället flytta till ett litet bolag, vilket snedvrider konkurrensen om arbetskraften, säger han.

Flera inom Big 4 vill dock vänta med att uttala sig tills de tagit del av hela förslaget, men på KPMG meddelar man att delägarna har betalat skatt enligt de regler som har gällt hittills.

– Blir det ändrade regler så kommer man givetvis att följa dessa också, säger Ulrika Westin, kommunikationsdirektör på KPMG.

Charlotta Danielsson