Hur ska vi ta betalt i framtiden? När processerna för redovisning blir mer automatiserade måste branschen ta steget bort från den traditionella timprissättningen. Och varje byrå behöver ställa sig frågan vad som är en bra prisstrategi.

Prissättningsstrategin är inte bara en fråga i kundrelationen utan också internt inom byrån. Det säger Anna Nord och Bengt Skough, rådgivare på FAR.

– Historiskt har vi i branschen tagit betalt per timme. Byrån tar då en mindre risk att inte få betalt för sina nedlagda timmar, då den risken flyttas till kunden. Men eftersom risken flyttas till kunden, flyttas också eventuella effektiviseringsvinster till kunden, säger Anna Nord.

När processerna automatiseras läggs inte lika många konsulttimmar på den löpande bokföringen. Men med timpris som grund för debiteringen, betalar kunderna mindre för sin redovisning än vad de gör i dag, förutsatt att inte konsulten höjer timpriset. Samtidig ökar byråns egna kostnader i och med bland annat ökade systemkostnader.

– Detta kommer inte att fungera i en verksamhet som redan i dag generellt inte har särskilt stor vinstmarginal, säger hon.

Anna Nord tycker att bilden med prissättningsmodeller som kommer från de norska forskarna Levi Gårseth-Bakk och Björn Willy Åmo (se även artikeln på sidan 18) beskriver kopplingen mellan risk och intjäningsmöjligheter på ett bra sätt. I modellen pekar forskarna på sambanden mellan prissättningsstrategi och vilken utveckling som bedrivs på byrån.

Bilden visar att incitamenten till förändring är mindre hos byråer med traditionell timprisdebitering. Hos byråer som arbetar med fasta priser i någon form blir effektivitet ännu viktigare. För att arbetet ska vara effektivt krävs det att personalen arbetar i processer. Byråns arbetssätt måste tydliggöras, struktureras och olika kontrollmoment måste läggas in.

Möjligheterna att tjäna pengar ökar genom att ändra sättet att ta betalt men det krävs också ett förändrat sätt att styra verksamheten.

I bilden nedan visas, genom den streckade pilen ovanför ”timpris”, att risken med timpris är större än den upplevs vara. Det beror på att det finns flera riskaspekter, bland annat att timpris ger bort investeringsvinster och värdeskapande till kunderna. Timpris ger också bristande konkurrenskraft på sikt.

Bengt Skough konstaterar att den digitala utvecklingen går oerhört snabbt och att det är viktigt att ställa om sin verksamhet i tid.

– I många branscher är det kundernas efterfrågan som driver utvecklingen, men så är det generellt sett inte i redovisnings- och revisionsbranschen. Det går inte att förändra det traditionella sättet att ta betalt utan att byrån genomför ett antal genomgripande förändringar i sin verksamhet. Det är i denna process utvecklingen drivs framåt, säger han.

BALANS_2015_N05_A0009_bild_1
BALANS_2015_N05_A0009_bild_2

Åsa Ohlsson