Revisorerna och redovisningskonsulterna behöver bli mer proaktiva, erbjuda bättre digitala lösningar och fungera bättre som bollplank. I alla fall om man ska lyssna till kunderna. I Kundmonitorn 2015 är detta tre viktiga fokusområden.

2015 genomförde Aalund Nordic tillsammans med FAR den första Kundmonitorn i Sverige. Undersökningen där företagskunder får tycka till om sin revisions- eller redovisningsbyrå har tidigare gjorts i Norge, och tanken är att byråerna ska kunna använda sig av resultaten för att förbättra sin verksamhet.

Runt 1.000 företag svarade på undersökningen och tre områden sticker ut, både när det gäller revision och redovisning. Kunderna vill att revisorerna och redovisningskonsulterna ska bli mer proaktiva och bättre på att kontakta dem med råd och vägledning.

– I många fall är revisorn den viktigaste kontaktpersonen externt och kunderna vill få mer ut av samarbetet, säger Markus Sjöholm, marknadschef på Aalund Nordic.

Byråerna måste också bli bättre på att synliggöra värdet av sina tjänster då kunderna upplever arvodet högt i förhållandet till utbytet av tjänsterna.

– Man måste helt enkelt bli bättre på att synliggöra alla fördelar med vad man gör, säger Markus Sjöholm.

Kundernas uppfattning om branschen är relativt lika, oavsett om det är kunder till en revisions- eller redovisningsbyrå som svarat på frågorna. Framför allt är kunderna väldigt nöjda med den yrkesmässiga kompetensen, den personliga kemin i samarbetet och kvaliteten av själva tjänsten.

Charlotta Marténg