Hamish Mabon, revisor, vd, EY Sverige

Magnus Larsson, skatterådgivare, Deloitte

Lena Möllerström Nording, revisor, styrelseordförande, Grant Thornton

Efter drygt fem år är det snart klart, hur ser du på processen?

– Visst kan fem år uppfattas som en lång tid för att få klart normgivningen, men jag har respekt för komplexiteten i frågeställningarna som man har för avsikt att adressera. Det jag har mest svårt för är den ”diskriminering” som finansiella företag utsatts för, det vill säga då de fråntagits möjligheten att förlänga med tio år efter genomförd upphandling. Jag är oförstående till denna specialregel.

– Som vanligt är det en lång och mödosam process. Men jag har ju haft nöjet att följa den på relativt nära håll och jag måste säga att FAR:s företrädare har gjort ett digert jobb och troligen påverkat resultatet på ett markant sätt. Utan FAR:s medverkan och engagemang hade det kunnat bli ännu värre.

– Det har varit en väldigt lång process och en långdragen utredning där det känns som att olika intressenter från början stått väldigt lång ifrån varandra i olika frågor. FAR, med Helene Agélii i spetsen, har drivit viktiga frågor för branschen och försökt att få förståelse för effekten av alltför stränga regler, vilket har påverkat det slutligt framlagda förslaget på flera områden.

Hur påverkas din yrkesroll av de nya reglerna för revisorer och revision?

– Jag förväntar mig en ganska drastisk förändring under de närmaste fem åren, det vill säga under den period då flertalet bolag förväntas byta. En icke oansenlig del av min tid lär gå åt till offerter, extra arbetsinsatser vid övertagande av nya revisionsuppdrag samt arbete med att lämna över uppdrag till andra. Därefter förväntar jag mig att det hela normaliseras.

– Det har redan påverkat mig, då många klienter redan börjat agera. Visserligen medger den nya lagstiftningen att jag skulle kunna göra mycket av det jag gjort tidigare. Men många klienter väljer ändå att separera revisionen från rådgivningen för att slippa ge sig in i bedömningar och få eventuell kritik eller frågor på detta.

– Våra kunder är framför allt ägarledda företag, men vi har också ett flertal börsbolag, statliga och finansiella bolag, där vi påverkas av de nya reglerna. Det kommer bland annat att krävas betydligt mer arbete att utforma en revisionsberättelse, då den kommer att vara mer företagsspecifik. Revisorsnämndens utökade mandat med möjlighet att utdöma sanktionsavgifter påverkar också självklart.

Tror du att detta kan stärka förtroendet för branschen?

– Jag hoppas genuint att det blir så att vårt upplevda oberoende (”indepence in appearance”) stärks, det vill säga att en lagstiftad maxperiod reducerar irritationen över obegränsade mandatperioder. Inte minst i kombination med det nya taket på tilläggstjänster känns det som att en viss förbättring borde kunna åstadkommas.

– Rätt hanterat kan det säkert det. Men jag tror inte det är dessa åtgärder som gör det. Utan det är hur vi i vårt dagliga värv agerar.

– Till viss del genom att vi troligen kommer att ge mer information i revisionsberättelsen och därmed också bli tydligare med vad vi gjort. Det är viktigt för revisionsbranschen att det faktiska och synbara oberoendet stärks ytterligare, vilket bidrar till ett ökat förtroende för branschen. Vi måste stärka vårt förtroende hos våra kunder genom att bli mer tydliga med vad vi gör och varför.