– Vi ska bli Östersunds bästa arbetsgivare. Orden kommer från Gry Flodin, kontorschef och en av två delägare i ekonomibyrån Stabilisator i Östersund. Och efter att ha lyssnat på henne och Petra Örjegren, grundare av byrån och dess andra delägare, känns ambitionen inte på något sätt orimlig.

Det första som möter mig när jag kliver in i Stabilisators lokaler i centrala Östersund är en samojed, hundrasen alltså, och strax därefter kommer Petra Örjegren med ett stort leende och en tårta.

– Välkommen hit, vi tänkte börja med att fika och äta tårta. Vi brukar alltid fira när vi har fått en ny kund, säger hon.

Runt lunchbordet samlas hela byrån, sju personer allt som allt, och hugger in på tårta och kaffe. Fikapratet kommer igång och efter en stund säger någon:

– Jag fick en ny kund i går.

Direkt efter säger någon annan:

– Och jag fick in tre nya tror jag.

Tillströmningen av nya kunder verkar överraska till och med Petra och Gry som tror att det har att göra med ett nytt sätt att tänka. När Gry klev in i verksamheten för ett år sedan kom hon från en annan bransch och såg på byrån med nya ögon. I stället för att man som tidigare sett på kunder som ”mina” och ”dina” kunder, försöker man nu se byrån som en helhet. Det finns alltid en huvudansvarig för varje kund, men om den personen inte finns på plats när en kund dyker upp ska det alltid finnas någon annan på kontoret som kan ta mötet i stället.

– På det här sättet blir vi mindre sårbara och det är mycket lättare att skapa en jämn arbetsbelastning för oss på byrån. Man ska inte känna att man nödvändigtvis skapar ännu mer arbete till sig själv om man ordnar nya kunder. Och nu plockar ju alla in nya kunder. Det är hur kul som helst, säger Petra Örjegren.

Stabilisator erbjuder förutom de traditionella ekonomiska tjänsterna även affärsrådgivning och organisationsutveckling. Idén är att man ska kunna erbjuda företagarna, ofta små företag och inte sällan helt nystartade, hela paketet med det stöd man kan tänkas behöva som liten företagare. Och för att lyckas leva upp till det handlar det hela tiden om att ha en personlig och nära kontakt med kunden.

– För oss är det centralt att vi är genuint intresserade av människor och företagande. Annars skulle det inte funka. I den pågående digitaliseringsprocessen är det jätteviktigt att hitta nya vägar att behålla den personliga kontakten med kunderna. I våra nya lokaler har vi satsat pengar på att fixa riktigt bra Skypeteknik för telefonmöten, säger Gry Flodin.

Resonemanget bygger på att om man har en personlig kontakt med kunden så är chansen mycket större att man får trogna kunder. Under de tolv år byrån funnits är det endast två kunder som valt att byta byrå. Dessutom ger den personliga kontakten möjlighet till bättre rådgivning.

– Jag satt och småpratade med en av kunderna om livet i stort och smått och hon berättade att hon tänkte sälja sitt företag och börja plugga. Då insåg jag att om hon skulle ha möjlighet att få fullt studielån och studiestöd av CSN var det viktigt att hon sålde i tid och att alla papper fanns på plats innan sista juni. Om vi inte hade haft den relationen hade jag kanske inte fått den informationen och därmed inte hunnit hjälpa henne i tid, säger Petra Örjegren.

Petra ger fler exempel på hur personlig information har gett henne möjlighet till rådgivning som kommit både henne och kunden till godo.

– Vi vill inte vara det ”onda måstet” utan vara någon som man gärna vänder sig till med både stort och smått, säger Gry Flodin.

Som ett led i att hjälpa sina kunder att lyfta verksamheten från något bra till något ännu bättre lägger man stor vikt vid nätverkande. Sista fredagen varje månad anordnar de en fredagsfrukost dit de bjuder in gäster med specialkunskap i något område som företagare kan tänkas vara intresserade av. Dessutom skapar de en mötesplats för lokala företag att träffas och nätverka. Och fredagsfrukosten är öppen för alla som vill komma.

– Vi skickar ut inbjudningar i våra nyhetsbrev och på Facebook. Hittills har vi haft föreläsare som bland annat pratat om säljteknik och digital marknadsföring. När vi hade en representant från Almia här var det fullt med folk ända ut i korridoren, berättar Gry Flodin.

Men en byrå med Stabilisators ambitioner når aldrig sitt mål om man inte har medarbetare som trivs på jobbet. Och en ledstjärna i det arbetet är att de anställda ska kunna jobba i en stressfri miljö, ha balans i livet, få frihet under ansvar och känna sig delaktiga.

Varje fredag får alla på byrån svara på fem frågor om hur veckan har varit. Man svarar med glada eller ledsna ”gubbar”.

– Det är en jättebra temperaturmätare för mig som kontorschef. Man märker direkt om någon har för mycket att göra och då har jag möjlighet på måndagsmötena efter helgen att fördela arbetsbelastningen till dem som har lite mindre att göra kommande vecka.

För Petra och Gry har aldrig pengar varit drivkraften för att äga och driva Stabilisator. Och det är inte heller det som ska driva de anställda.

– Vi har inga krav på debiteringsgrader. Vi tittar på andra saker hos våra anställda och oss själva och det fungerar väldigt bra för oss, säger Petra Örjegren.

– Vi vill självklart fortsätta växa men det viktigaste är att vi gör det på ett sätt så att vi alla på kontoret fortfarande kan ha balans i livet, säger Gry Flodin.

Mats Rimér

Fakta:

Stabilisator

Grundades år: 2013

Antal anställda: 7

Omsättning:

2013/2014: 1816’

2014/2015: 1958’

2015/2016: 2920’

Vision: Att vara en modern och personlig ekonomibyrå som ser till att våra kunder lyckas med sitt företagande.