I mötet mellan en programmerare och en revisor uppstod ett urvalsverktyg som uppfyller ISA 530 (Revisionsmässiga urval). Nu hoppas Karl-Johan Kjöllerström att verktyget ska underlätta arbetet för andra revisorer och redovisningskonsulter.

En stor del av revisorns arbete rör analyser och granskning. Båda är kopplade till att ett urval görs för att uppfylla ISA 530. Men hur ska urvalet göras? De stora byråerna har ofta sina egna urvalsverktyg, men för de lite mindre byråerna har det saknats bra verktyg. I flera år funderade Karl-Johan Kjöllerström på en lösning. Nu har han tillsammans med en IT-konsult skapat sitt eget verktyg.

– Jag kontaktade min IT-konsult som är programmeringsnörd, själv är jag revisionsnörd. Så jag läste ISA och han programmerade. Vi har kanske lagt 300 till 400 timmar på det här av egen tid för att ta fram verktyget, säger Karl-Johan Kjöllerström.

Han konstaterar att för att uppfylla regelverken som finns måste i princip revisorn eller redovisningskonsulten ha ett verktyg för att göra urvalet. Annars är det svårt att göra ett revisionsmässigt urval på ett ändamålsenligt sätt och på rätt grunder.

– Om jag anser att kundfordringar kan utgöra en väsentlig risk, och i min riskanalys kommit fram till att göra 25 stickprov, hur ska jag då vara säker på vilka 25 kundfordringar jag ska välja ut? Även om en revisor har lång erfarenhet blir det ju alltid på något sätt ett subjektivt val, säger han.

Mötet mellan IT-konsulten och revisorn har resulterat i urvalsverktyget SieData – hjälpmedel vid revisions- och redovisningsmässiga urval. Under arbetets gång har Karl-Johan Kjöllerström löpande haft kontakt med FAR:s experter för att säkerställa att programmet följer ISA 530.

Verktyget baseras på en SIE-fil och via denna kan revisorn eller redovisningskonsulten snabbt ta fram urval, konton, belopp med mera.

– Fördelen med verktyget är att urvalet blir gjort ”by the book” och att det inte är knutet till något affärssystem. Alla kan använda det, säger Karl-Johan Kjöllerström.

Charlotta Marténg