Det går inte att se något samband mellan ekonomisk brottslighet och lättad revisionsplikt, skriver Sofia Bildstein-Hagberg, redovisningsspecialist på Svenskt Näringsliv.

I artikeln Hejdå revisionsplikt, Hej ekobrott! i Balans nr 2/2017 diskuteras den avskaffade revisionsplikten och förekomsten av ekonomisk brottslighet, bland annat mot bakgrund av Riksrevisionens pågående översyn av reformen. Artikeln tar även upp problemet med avsaknaden av kontroll över att aktiebolag som enligt lag är skyldiga att välja revisor, avstår från att göra det.

Det finns emellertid inte några belägg för att den ekonomiska brottsligheten ökat till följd av revisionspliktens avskaffande för små aktiebolag 2010. Av den rapport från Ekobrottsmyndigheten (EBM) från juni 2016, som artikeln refererar till, framgår att summan av anmälda skattebrott och bokföringsbrott – som utgör de vanligaste ekonomiska brotten – har minskat med cirka 11 procent under perioden 2009–2015. Ser man på dessa båda brottstyper enskilt så har antalet anmälda skattebrott minskat och antalet anmälda bokföringsbrott ökat. Samtidigt har antalet aktiebolag också ökat med cirka 40 procent under samma period.

Som andel av det totala antalet aktiebolag har brottsanmälningarna alltså minskat under perioden. Man bör givetvis vara försiktig med att dra några slutsatser av detta. Det finns en rad olika faktorer som påverkar utvecklingen: anmälningsfrekvens, kontrollmetoder, brottslighetens karaktär etcetera. En omsorgsfull läsare av EBM:s rapport inser dock att det inte är möjligt att utläsa något kausalitetssamband mellan revisionspliktens avskaffande och förekomsten av ekonomisk brottslighet på grundval av den population brottsanmälningar som utgör rapportens analysunderlag. Det konstateras också av EBM som inte anser att det finns någon anledning att återgå till revisionsplikt för de små aktiebolagen.

[...]

Skatteverket har inte kunnat peka på någon ökning av skattebrotten på grund av reformen och i Ekobrottsmyndighetens undersökning konstateras att det inte går att se något samband mellan den ekonomiska brottsligheten och revisionspliktens avskaffande. Det är därför naturligt att nu överväga höjda gränsvärden som bättre överensstämmer med vad som gäller i övriga EU.