Aktiebolaget har blivit ett effektivt verktyg för ekonomisk brottslighet. EBM och FAR vill därför ta nya grepp. Ett är att förkorta tiden för att en årsredovisning ska vara upprättad och klar.

I en debattartikel i DI lanserar Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Håkansson och FAR:s generalsekreterare Dan Brännström en rad nya grepp för att stävja ekobrotten. Bakgrunden är att förenklingar kring aktiebolagsformen har lett till att bolagsformen lättare kan utnyttjas i kriminellt syfte. Bolagen töms på tillgångar, sätts i konkurs eller dumpas på målvakter.

”Vi anser att enkelheten måste kombineras med kontrollstationer för att förtroendet för aktiebolaget ska kunna upprätthållas.” skriver EBM och FAR. För att komma till rätta med problemen räcker inte en enskild åtgärd utan EBM och FAR föreslår fyra åtgärder:

  • Förkorta tiden för att en årsredovisning ska vara upprättad och klar från sex till fyra månader. Därmed minskas tiden mellan brott och upptäckt.

  • Lagstifta om att årsredovisningen ska lämnas digitalt. Spårbarheten i brottsutredningar underlättas.

  • Ställ krav att det i årsredovisningen ska framgå om bolaget har anlitat professionell hjälp med redovisningen.

  • Bolagsverket bör ges ett utökat uppdrag att vid misstanke om målvakter eller oegentligheter rapportera till EBM och Skatteverket.

Charlotta Marténg