Om: Ekobrott

Aktiebolaget har blivit ett effektivt verktyg för ekonomisk brottslighet visar olika rapporter. Hur kan FAR och branschen bidra till att minska detta?

– Ekobrott kan i hög grad förebyggas genom närvaro och alerta insatser från redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare. Jag vill påstå att branschen är bäst lämpad att möta Olle i grind.

– Utmaningen är alla aktiebolag där branschen inte anlitas för vare sig redovisning, revision eller rådgivning. Där måste det finnas kompletterande mekanismer. Varför inte något slags punktmarkering från Ekobrottsmyndighetens och Skatteverkets sida? Även övriga intressenter måste vara uppmärksamma och göra extra kontroller.

Revision är ett sätt att stävja problemet men sedan revisionsplikten avskaffades 2010 har kvaliteten på årsredovisningarna sjunkit väsentligt. Varför har det tagit så lång tid som sju år att uppmärksamma något så viktigt?

– Att kvaliteten på årsredovisningarna sjunker när varken redovisningskonsult eller revisor finns på plats är naturligt. Och det har ju Bolagsverket pekat på efter att revisionsplikten upphörde. Så kvaliteten måste bara upp, annars kommer nyttan av årsredovisningar att starkt ifrågasättas.

– Att vi aktualiserar frågan nu beror på att Ekobrottsmyndigheten nyligen konstaterade att aktiebolaget i betydande omfattning används som brottsverktyg. Men också på att riksdagen bett regeringen att överväga möjligheten att undanta fler aktiebolag från revisionsplikt.

Hur ska branschen agera för att etikfrågorna ska få fäste i praktiken?

– Vi måste leva som vi lär och integrera etiken i allt kundarbete. När branschen anlitas ska ekobrott försvåras och skrämmas på flykten. Ett sätt kan vara att uppmärksamma företagsledningar och styrelser på risken för ekonomiska oegentligheter och att verka för att den interna kontrollen stärks. Det är också viktigt att ledningarna tydligt kommunicerar att ekobrott absolut inte får förekomma. Tonen från toppen är betydelsefull.

– Sedan tror jag på utbildning. Därför lyfter vi i artikeln behovet av etikutbildning redan i unga år. Jag skulle helst se att etiken integrerades i många ämnen, till exempel skatterätt.

Sofia Hadjipetri Glantz