Hur nöjda är kunderna med byrån och tjänsterna de köper? Det ville Rådek veta och använde sig av Kundmonitorn för att få svaren.

Johan Rudengren är en av delägarna i Rådek, en revisions- och redovisningsbyrå som ingår i Baker Tillys nätverk och som finns på fem orter i Södermanland. Förra året började han och de övriga att fundera på vad kunderna egentligen tycker om tjänsterna och medarbetarna.

– Vi hade gjort en kundundersökning för många år sedan och det började bli dags igen. Vi tittade på olika företag på marknaden men tyckte att det kändes tryggt att FAR samarbetade med Aalund Nordic, berättar Johan Rudengren.

För andra året i rad genomförde Aalund Nordic i samarbete med FAR Kundmonitorn i Sverige. Undersökningen där företagskunder får tycka till om sin redovisnings- eller revisionsbyrå visar vilka områden som är viktiga för byråerna att fokusera på i relationen med kunderna.

– För oss var det första gången vi använde Kundmonitorn och vi är mycket nöjda. Särskilt eftersom det fanns en möjlighet att lägga till så att kunderna kunde lämna frisvar. Det gav oss mycket, säger Johan Rudengren.

De kundansvariga gjorde ett slumpvis urval och en fil med uppgifter skickades till Aalund som skötte själva undersökningen. Samtidigt skickade Rådek ett brev till de utvalda kunderna där byrån informerade om kundundersökningen.

– Vi fick väldigt hög svarsfrekvens i Kundmonitorn och det känns kul, säger Johan Rudengren.

Han konstaterar att resultatet från Rådeks kunder är skrämmande likt branschgenomsnittet. Den stora utmaningen för byrån är att bli mer proaktiv gentemot kunderna.

– Kunderna är nöjda med byrån, personalen och kvaliteten på tjänsterna. Däremot ser vi att många efterfrågar mer rådgivning från oss. Samtidigt tycker de att priset är lite högt. När det gäller priset ligger det lite i sakens natur att kunderna svarar så, men när det kommer till mer proaktivitet kan vi jobba mer, säger Johan Rudengren.

Ett sätt att möta kundernas behov är att satsa på utbildning av personalen och det är något som Rådek gör.

– Vi har mycket utbildningar, både egna och externa och vi har pratat med alla anställda om att det är viktigt att fånga upp det kunderna frågar efter. Det är en utmaning eftersom många är ovana vid det. Vi ser det som en ständig process och resultaten från Kundmonitorn hjälper oss att lägga fokus på rådgivningen, säger Johan Rudengren.

Charlotta Marténg