Förändrade regler om revisionsplikt påverkar branschen. FAR arbetar för anpassad revision och planerar en kampanj för att tydliggöra nyttan med revision.

Självkritiken är ganska tydlig. Branschen har inte gjort tillräckligt för att bemöta förändringarna eller för att förklara varför revision är så bra.

– Det är tragiskt att branschen på global nivå inte har lyckats utveckla revisionen för olika marknadssegment. Så komplext som affärslivet är måste revisionen designas bättre för att passa olika behov. Och de är avsevärt olika för små och riktigt stora bolag, säger FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

Men förhoppningsvis kan vinden vända. Dan Brännström berättar om den standard för revision i mindre företag som togs fram 2015 av de nordiska branschorganisationerna.

– Omvärlden har visat stort intresse för det nordiska förslaget. Många inser att det är hög tid att göra något, och från svenskt och nordiskt håll har vi knackat på hos den globala standardsättaren IAASB under flera år och uppmanat dem att anpassa revisionen i småbolag.

Under 2017 har IAASB därför påbörjat ett sådant arbete och under vintern 2017/18 ska ett första idéutkast komma. Och man har begärt support från nordiskt håll. Sverige bidrar här genom Björn Bäckvall, EY och ledamot i FAR:s policygrupp för revision.

Avgörande är också att revisorer blir bättre på att visa varför de är så viktiga. FAR planerar för olika initiativ och en kampanj som på sikt kan öka frivillig revision.

– Vi måste helt klart hjälpa medlemmarna att tydliggöra nyttan med revision, oavsett eventuella förändringar i revisionsplikten. En ny standard eller vägledning från IAASB kommer också att göra stor skillnad, säger Dan Brännström.

Revisorer och redovisningskonsulter från hela landet och från både små och stora bolag är med i FAR:s projektgrupp.

– Vi vill ha ett brett anslag. Engagemanget har varit stort och det märks att alla brinner för branschen. Vi vill vara proaktiva och har samlat in argument kring revisionsplikten, säger projektledaren Johanna Svensson på FAR, och fortsätter:

– Vi fokuserar på den stora nyttan med revision för samhället, näringslivet, enskilda företag och deras intressenter. Vi tycker att revision är så bra och viktigt att man ska välja det även frivilligt.