För att förstå Rådeks framgångar måste man titta på grundaren, och före detta läraren, Johan Rudengrens bakgrund. Företagets filosofi handlar i grund och botten om bra pedagogik – kunden måste veta vad man betalar för.

I unga år drömde Johan Rudengren, vd och delägare i Rådek, om att bli lantbrukare. Drömmen blev verklighet när han gick in som en av två delägare i ett bolag som drev lantbruk utanför Nyköping. Starten blev allt annat än lyckad och efter mindre än ett år drog han sig ur och hoppade i stället på ett uppdrag som lärarvikarie i ekonomi vid Ökna lantbruksskola.

– Det var ju rena drömmen för mig. I stället för 60 timmars arbetsvecka så undervisade jag 17 timmar per vecka. Och ganska snart insåg jag att jag hade en naturlig fallenhet för ekonomi och pedagogik, säger Johan Rudengren.

Kort därefter blev han erbjuden en fast lärartjänst på en lantbruksskola i Eskilstuna. Där blev han kvar i fem år och parallellt med lärarjobbet började han ta hand om bokföring åt lokala lantbrukare samtidigt som han pluggade ekonomi på universitetet. 1986 registrerar Johan firman Rådek, en ordlek där en förkortning av orden ekonomisk rådgivning har fått byta plats.

I dag består Rådek av drygt sjuttio anställda utspridda på fem kontor.

– En av våra grundläggande filosofier är att kunden måste förstå vad vi pratar om när vi träffas. Under en period använde vi oss av Duplo-klossar i olika färger för att förklara ekonomiska begrepp. Gröna var tillgångar, röda stod för skulder och blå klossar representerade eget kapital, säger Johan och ler åt minnet.

Under samtalet återkommer vi ofta till ordet värderingar och då närmare bestämt till Rådeks värderingar. Internt handlar det om kvalitet, enkelhet och ständigt lärande. Översatt till mötet med kunderna betyder det att man är lyhörd och nyfiken. Och kanske viktigast av allt, att man anpassar lösningarna till kunden och inte tvärtom.

Johan är övertygad om att det är den inställningen som gör att nya kunder fortsätter att höra av sig.

– Ja, om man ska vara rent krass så erbjuder vi ju i stort sett samma sak som många andra byråer gör i form av tekniska lösningar. Och vi är inte heller billigare. Så det våra kunder gillar tror jag är vår vilja att verkligen lyssna till dem och erbjuda anpassade lösningar. Vi har hängt med bra i digitaliseringsprocessen tycker jag men ofta är det fortfarande så att våra kunder hellre köper en automatstyrd bil än automatstyrd bokföring. Vill de ha handgjord bokföring så är det också det vi erbjuder dem.

När vi ska avsluta intervjun utbrister Johan:

– Just det, vi har ju över 1.000 följare på Facebook också. Kolla här ska du få se!

Han visar deras Facebooksida och berättar att de även jobbar mycket med SEO (sökmotoroptimering) på deras webbplats. Det visar sig att ungefär hälften av Rådeks nya kunder kommer från rekommendationer. Den andra halvan kommer in via sociala medier och organiskt sök.

– Vi har en tjej på kontoret i Nyköping som är ansvarig för vårt Facebookkonto. Och dessutom tar vi hjälp av en kille som hjälper oss att hamna högt upp i Googles resultat när man söker på redovisning.

Kvalitet, enkelhet och ständigt lärande – Rådek lever som de lär.

Mats Rimér

Byrån i siffror

Grundades år: 1986

Antal årsarbetare: 60

Antal delägare: 7

Omsättning 2017: 57 miljoner

Kontor: Rådek har kontor i Eskilstuna, Flen, Nyköping, Katrineholm och Strängnäs. Byrån är medlem i Baker Tilly, ett rikstäckande nätverk för fristående revisionsbyråer.

Sociala medier ger nya kunder

Runt hälften av Rådeks nya kunder kommer in via sociala medier och organiskt sök.

Tre korta från Rådek

1 Var pedagogisk. Det är viktigt att kunden förstår vad vi pratar om.

2 Var lyhörd. Se till att anpassa lösningarna till kunden.

3 Värderingar. På Rådek gäller kvalitet, enkelhet och ständigt lärande.

Så löser vi ekvationen

Generationsskifte

Fram till nyligen hade Rådek tre delägare. I stället för att sälja verksamheten till någon stor byrå valde man att bjuda in fyra ytterligare delägare från företaget. ”Prislappen blir ju en annan när man säljer till anställda men det var viktigare för oss att verksamheten rullar vidare i vår egen regi”.

Medarbetarna

För att få jobb på Rådek måste man vara en lagspelare och fungera i den grupp på 4–5 personer som utgör ett arbetsteam. Många av rekryteringarna sker via YH-utbildningar. Det finns inga uttalade debiteringskrav per månad. Däremot har man ett årligt debiteringskrav ”Vi jobbar enligt devisen frihet under ansvar”.

Kunderna

Jord- och skogsbruk utgör en stor del av Rådeks kunder tillsammans med tjänsteföretag och tillverkande företag. Man tackar ofta nej till företag i restaurang- och taxibranschen.

Utmaningar inför framtiden

Att behålla kvaliteten på tjänsterna när byrån växer som den gör.