RI går inte vidare med det allmänna uttalandet om bevarande av revisorns dokumentation.

I november bjöd Revisorsinspektionen (RI) in till synpunkter på ett allmänt uttalande om bevarande av dokumentation (dnr 2017-1059). Uttalandet behandlade hur dokumentation ska hanteras när en revisor lämnar det revisionsföretag vid vilken revisorn har varit verksam.

Myndigheten skriver på sin webb att de har haft svårt att komma runt de juridiska utmaningar som finns med att reglera den civilrättsliga frågan om vem som äger dokumentationen inom ramen för ett allmänt uttalande om innehållet i god revisors- eller revisionssed.

Många av de totalt 14 remissinstanserna var positiva till att reglera skyldigheten att bevara revisionsdokumentationen och rätten till dokumentationen. Remissinstanserna framhöll vidare att det bör vara revisionsföretagen som ska bevara samt ha äganderätten till dokumentationen.

Samtidigt ansåg RI att revisorn ska ha en form av subsidiärt ansvar att förvara dokumentationen, det vill säga, när ett revisionsföretag avvecklas ska skyldigheten att förvara dokumentationen övergå till den personvalda revisorn. I sitt remissvar skrev exempelvis FAR att konsekvenserna av ställningstagandet måste utredas vidare.

Revisorsinspektionen planerar återkomma till frågan om skyldigheten att bevara dokumentationen och om det finns skäl att ändra i föreskrifterna på området.

Sofia Hadjipetri Glantz