Sverige är på väg att införa en skyldighet för skatterådgivare att anmäla skatteupplägg till Skatteverket. Skyldigheten ska omfatta skattejurister, revisorer, bolag och privatpersoner. Frågan utreds just nu på finansdepartementet. I botten finns ett tvingande direktiv från EU. Senast 1 januari 2020 ska medlemsländerna ha infört regler om så kallade disclosure rules. Syftet är att skatteverken i Europa ska kunna vara snabbare på bollen när det gäller att arbeta mot olika former av aggressiv skatteplanering. I flera länder finns redan motsvarande regler.

Frågan är hur omfattande en svensk lagstiftning ska vara? FAR är representerat i utredningen genom sin nyss avgångne ordförande Magnus Larsson, skattepartner på Deloitte.

FAR:s allmänna utgångspunkt är att skatt numera är en del av företagens hållbarhetsarbete. Vidare måste regler vara tydliga så att rådgivare och företag vet vad som gäller. I det senare synes utmaningen ligga. Vad är ett skatteupplägg? Vad är aggressiv skatteplanering? EU-direktivet talar om gränsöverskridande transaktioner. I Sverige diskuteras även interna transaktioner. Hur stort är behovet i dag? Med en omfattande reglering finns risk att vartenda memo som skrivs ska gå med cc till verket. Bördan blir betungande och tilliten mellan rådgivare och kund riskerar att gå förlorad. Utredningsförslaget kan, så som de svenska direktiven är skrivna, bli en rysare!

Sverige bör inte gå längre än EU-direktivet kräver. Endast gränsöverskridande transaktioner bör omfattas. Inte heller behöver vi uppfinna alla hjulen. Avvakta så länge som möjligt och se hur andra länder reglerar och drar gränser. Gör ingen overkill och ta sedan ett genomsnitt av andra länders regler!

En sådan hållning blir även internationellt hållbar.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare.