Skatt och hållbarhet är en känslig fråga. Hållbarhet förknippas ofta med etik och moral, att företagen ska ta ett större CSR-ansvar (Corporate Social Responsibility). Det är en för vid tolkning. Hållbarhet för aktiebolag handlar om långsiktig affärsmässighet. Inte om välgörenhet och gåvor.

Därför valde Karin Apelman och jag att i en debattartikel i Dagens Industri 4 november lyfta fram ett exempel ur best practice på hur företag på ett ansvarsfullt sätt kan göra skatt till en hållbarhetsfråga, The B Team Responsible Tax Principles. I syfte att stärka sitt förtroende.

De bärande inslagen i skattepolicyn är full öppenhet, ansvar på styrelsenivå, tala om vilka skatter som betalats och var, att policyn tagits fram av en auktoriserad skatterådgivare och att bolaget vågar säga nej till att kombinera nationella regler så att utfallet blir för bra, så ”bra” att kunder reagerar negativt. Ta Starbucks i Storbritannien som exempel eller Google som gör att Europa nu riskerar att få en ny bolagsskatt på digitala tjänster baserad på omsättning, inte vinst.

Artikeln har fått mycket positiv respons, även från riksdagen där förslag nu löpande läggs för att motverka aggressiv skatteplanering. Regler som tynger och försvårar. Cirkeln behöver brytas. FAR har lämnat sitt bidrag.

Med en transparent skattepolicy kan företag ta ytterligare ett steg i sin ambition att leverera hållbar tillväxt.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare.