Tidens tecken är rop på ökad kontroll och hållbarhet. Detta i spåren av bland annat översmart skatteplanering, Lux- och Panama leaks och nu senast den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Transparens är lösningen på allt! Vi har sett trenden inom skatt växa fram under några år. Skatterådgivare blir nu snabbt mer granskare än rådgivare. Efterfrågestyrt!

I Sverige syresätts trenden av de rapporteringskrav till Skatteverket om ”skattearrangemang” som nu föreslås. Både för gränsöverskridande och inhemska transaktioner. FAR är emot att rapporteringskrav införs för skatteplanering i Sverige. Behovet finns helt enkelt inte. Kostnader och besvär blir närmast gigantiska i sammanhanget. Syftet är att avskräcka och att få in case för kontroll serverade på silverfat.

Blickar vi utanför landets gränser står organisationer i kö för att ta fram riktlinjer för hur företags skattepolicys ska utformas och presenteras med full transparens. Längst fram står en GRI-rekommendation (Global Reporting Initiative) för en skattepolicy. Först ut var brittiska Fair Tax med en nyckelhålsmärkning för skatt om vissa krav uppfylls. ”Rättvis skatt” kan säkert efterfrågas både vid upphandlingar, vid anlitande av underentreprenörer och av konsumenter. Givet att synen på rättvisa är densamma. Även CSR (Corporate Social Responsibility) Europe ligger i startgroparna, mer utifrån FN:s Agenda 2030-mål. Ett enskilt initiativ av ett antal företag är The B Plan for Tax Transparency.

Inom EU finns nu lagkrav på Country-by-country rapportering av skatt i större koncerner. I vissa länder är denna offentlig. I spåren ser granskande journalister en ökande marknad.

Denna trend öppnar för ökad och ny efterfrågan på branschens tjänster. En efterfrågan i tiden. FAR har nu ansökt om varumärkesregistrering för titeln Auktoriserad Skatterådgivare FAR. Den blir ett starkt varumärke.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare.