En undersökning från Accountancy Europe visar att rapporteringen av särskilt betydelsefulla områden, SBO, leder till öppnare och mer meningsfulla revisioner i banksektorn.

Rapporten Key Audit Matters in the European Banking Sector visar att it-system, trots att dessa inte är direkt relaterade till den finansiella rapporteringens innehåll, är en betydelsefull faktor att förstå när det gäller revisionen. De tre mest förekommande kategorierna för 2018 utgjorde 49 procent av antalet analyserade SBO, där de vanligaste kategorierna var nedskrivning av lån och fordringar, mätning och klassifikation av finansiella instrument samt it-system, som förekom i 92 procent, respektive 56 procent och 50 procent av revisionsberättelserna. Mätning och klassifikation av finansiella instrument ökade i betydelse i årets undersökning, vilket delvis kan förklaras med att IFRS 9, avseende finansiella instrument trädde i kraft 1 januari 2018.

Undersökningen har tagits fram mot bakgrund av EU-kraven från 2017 att revisorer ska kommunicera sådana områden som är av särskild betydelse för revisionen av bland annat börsnoterade företag samt även för andra företag av allmänt intresse. Den avser 62 europeiska bankers revisionsberättelser, däribland SEB och Swedbank från Sverige.

Martin Wallström