Ska det vara bättre inkomstskattemässiga villkor att överlåta ett fåmansföretag till en vilt främmande människa än till sina barn? Det låter orimligt, men sedan ett par år har det faktiskt varit så. På grund av en ny tolkning av 3:12-reglerna under 2010 blev det betydligt svårare för föräldrar att ta ut pengar ur företaget som kapitalinkomst vid generationsskiften. Tack vare ett nytt besked från Skatterättsnämnden kan den saken ha ändrats.

Men sitt still i båten, denna färska praxis kan bli föremål för ändring i högre instans. Dessutom sitter 3:12-utredningen redo att ta tag i saken utifrån regeringens tilläggsdirektiv med det överordnade målet att öka skatteuttaget. I september nästa år får vi veta vad utredningen föreslår. Du kan läsa mer om Skatterättsnämndens förhandsbesked på sidan 9.

Annars har det förekommit en del hästar i tidningen på sistone. För att gå till botten med frågan om hur man ska bedöma om en hästverksamhet är momspliktig eller inte, har revisionsbranschens främsta auktoritet på området, Jan Kleerup, kommit till undsättning. Se hans svar på sidan 26.

Trevlig läsning, god jul och gott nytt år!

Lisa Bergman

Chefredaktör