Att bestämma sig för att börja lagra filer i molnet är en sak – att välja rätt tjänst en helt annan. Resultat tipsar om fem säkra och populära tjänster som får jobbet gjort.

Dropbox

Var i flera år det självklara valet för organisationer och privatanvändare som letade efter kraftfull, enkel molnlagring. Ett gäng säkerhetsbrister och en ökad konkurrens på området har gett användarna anledningar att tveka. Brett plattformsstöd, det behändiga gränssnittet och smidig synk mellan enheter gör ändå att tjänsten fortfarande ligger i topp.

Box

Står ut i gemenskapen på grund av sina lätthanterliga samarbetsverktyg som komplement till den rena lagringen. Projekt, deadlines och delegation av uppgifter ingår i tjänsteutbudet, vilket gör Box till ett bra val för mindre team som vill göra mer än att dra och släppa filer sinsemellan. Ett personligt gratiskonto bjuder på hela 10 GB lagring.

Onedrive

Välintegrerad lagringslösning för Windows-användare som bjuder på 5 GB utrymme utan kostnad. Microsoft har dock på ett ganska kontroversiellt vis kapat gratislagringen från tidigare 15 GB, och dessutom satt ett tak på 1 TB från att tidigare ha erbjudit obegränsat med lagringsutrymme. Erbjuder smidiga kopplingar till Office-paketet.

Spideroak

Denna lagringstjänst är kraftigt nischad mot säkerhet, vilket är optimalt för verksamheter som hanterar många känsliga filer i molnet. Spideroak skyltar med Zero Knowledge, vilket innebär att deras system inte läser av någon som helst information om filerna som lagras (och krypteras). Annars är funktionsutbudet något tunnare än hos konkurrenterna.

Google drive

Ett bra alternativ för företag och team som redan använder en handfull av Googles andra tjänster. Drive stoltserar med ett av de bredaste funktionsutbuden, god dokumenthantering och smidig koppling till den egna e-postklienten. Det går snabbt att komma igång – men kan ta lång tid att lära sig att navigera i det digra funktionsutbudet.

Billy Ekblom