Firman stod på makan, men makarna beskattades för hälften vardera eftersom båda varit aktiva.

Om två makar gemensamt deltar i en enskild näringsverksamhet finns särskilda bestämmelser som styr beskattningen. Grundregeln är att hela näringsverksamheten anses vara bedriven av den som leder företaget. En make är företagsledande om den med hänsyn till utbildning, arbetsuppgifter och övriga omständigheter anses ha en ledande ställning i företaget. Den andra maken anses då vara medhjälpande make.

Det finns dock möjlighet att ta upp en del av överskottet hos den medhjälpande maken, men detta får inte överstiga marknadsmässig ersättning för den medhjälpande makens arbete. Om den medhjälpande maken äger del eller kapital i näringsverksamheten får den ta upp ytterligare en del av överskottet, men inte mer än skälig avkastning på äganderätten eller kapitalinsatsen.

I ett aktuellt fall hade en enskild näringsverksamhet startats och drivits av en man sedan 1980-talet, men verksamheten var sedan 2005 registrerad på kvinnan. Kvinnan hade sedan dess även deklarerat hela verksamhetens resultat. Enligt makarna var det kvinnan som bedrev verksamheten, medan mannen endast var behjälplig. Skatteverkets utredning visade dock att mannen var mest insatt i verksamheten, att han skötte kund- och leverantörskontakter, hade dispositionsrätt till verksamhetens medel samt sannolikt skötte bokföringen. Han hade således varit verksam i företaget i så stor utsträckning att han skulle anses ha haft en företagsledande ställning.

Kammarrätten gjorde samma bedömning som Skatteverket och Förvaltningsrätten, och fann det skäligt att fördela näringsverksamhetens resultat samt mervärdesskatten lika mellan makarna. Eftersom bokföringen dessutom haft stora brister och det var sannolikt att alla intäkter inte tagits upp, fanns det även grund för skönsbeskattning och uttagande av skattetillägg.

Makar som gemensamt deltar i enskild näringsverksamhet kan alltså utgå ifrån att de båda kan beskattas även om verksamheten registrerats på en av dem.

Kammarrätten i Jönköping, 2 mars 2016, 198–199-15.

Helena Eibertzon Löfgren