Tre år i rad lämnade företagaren in sin bokföring för sent. Nu döms han av hovrätten för bokföringsbrott. Inga anställda i bolaget, låg omsättning och språkförbistring mildrar inte rättens bedömning.

Alla näringsidkare är enligt bokföringslagen skyldiga att ha en ordnad bokföring. Om inte bokföringsskyldigheten följs riskerar näringsidkaren att dömas för bokföringsbrott. Straffet för grovt bokföringsbrott är fängelse i högst sex år, för bokföringsbrott av normalgraden fängelse i högst två år, och för ringa bokföringsbrott fängelse i högst sex månader. Utöver det kan näringsidkaren också dömas till näringsförbud.

Att en försenad årsredovisning ska räknas som ett bokföringsbrott är något som är omdiskuterat. Bland annat har Advokatsamfundet och FAR – branschorganisationen för lönekonsulter, redovisningskonsulter revisorer och skatterådgivare gemensamt kritiserat detta och krävt en lagändring.

Men, än så länge är en försent inlämnad årsredovisning alltså ett brott. Det har en näringsidkare i norra Sverige nyligen fått erfara. Efter att tre år i rad ha lämnat in sin bokföring för sent döms han nu av Hovrätten för Nedre Norrland. Redan i lägre instans dömdes mannen, men då för ringa bokföringsbrott. Åklagaren överklagade domen och menade att det snarare rörde sig om ett bokföringsbrott av normalgraden.

Företagaren, som drev sin verksamhet i aktiebolagsform, lämnade för räkenskapsåret 2010/2011 in årsredovisningen drygt fem månader för sent, och för räkenskapsåren 2012 och 2013 kom årsredovisningarna in drygt elva månader för sent. Detta trots att bolagets revisor redan första året påtalat förhållandet.

Bolaget hade en blygsam omsättning, få transaktioner och inga anställda. Dessutom har företagaren i förhör uppgett att han trodde att förseningsavgiften Bolagsverket påförde gav honom förlängd tid att lämna in årsredovisningarna. Utöver det har han också framfört att han på grund av språkförbistring inte förstått informationen han fått.

Hovrätten konstaterar dock att det inte påverkar bedömningen utan att intresset att en verksamhet i aktiebolagsform bedrivs på ett korrekt sätt väger tyngre. Bokföringsbrottet är därmed inte att anses som ringa, utan som bokföringsbrott av normalgraden. Mannen döms därför till villkorlig dom och 30 dagsböter.

Hovrätten för Nedre Norrland, B 1429-15.

Bokföringsbrott

Bokföringsbrott innebär att bokföringen är dålig eller helt saknas. Det gör att verksamheten i ett bolag inte går att bedöma.

Bokföringsbrott regleras i brottsbalken. Brottet är uppdelat i tre grader, efter brottets svårhet:

  • ringa brott

  • bokföringsbrott av normalgraden

  • grovt bokföringsbrott

Du som döms för bokföringsbrott av normalgraden kan få fängelse i högst två år. För grovt bokföringsbrott är påföljden lägst sex månader och högst sex år. Döms du för ringa brott är straffet böter eller fängelse i högst sex månader. Domstolen kan sedan ta hänsyn till omständigheter som påverkar vilket straff som döms ut.

Enligt Brottsförebyggande rådet är skattebrott och bokföringsbrott de vanligaste ekobrotten. 2015 dömdes enligt statistik från Brottsförebyggande rådet drygt 1 200 personer för bokföringsbrott.

Charlotta Marténg