Om du är ägare eller anställd i ett företag och har dispositionsrätt till en bil gäller det att vara noga med körjournalen för att undvika bilförmån. Det visar en dom från kammarrätten i Sundsvall.

För att undvika bilförmån måste du kunna visa att bilen endast används privat i ringa omfattning. Med det menas privat körning högst tio gånger på ett år, och sammanlagt 100 mil. Om inte båda förutsättningarna är uppfyllda uppkommer en skattepliktig förmån och bilförmån ska redovisas.

Ett sätt att visa hur bilen använts är genom körjournal. Det finns inget lagkrav på att ha körjournal, men en körjournal kan vara ett viktigt bevis vid bedömningen av bilförmån. Det har en företagare i Dalarna fått erfara.

Skatteverket granskade två av bolagets bilar, och beslutade att ta ut bilförmån för den ena, men satte samtidigt ned förmånsvärdet då bilen är ett arbetsredskap i bolaget. Skatteverkets beslut innebar att bolaget skulle betala ytterligare arbetsgivaravgifter med 558 kronor för redovisningsperioderna januari 2014 och februari 2014.

Bolaget överklagade till förvaltningsrätten och framförde att AA arbetar större delen av tiden som elektriker ute hos kunder, och att en av bolagets servicebilar används i detta arbete. Anledningen till att körjournal inte förts har varit det stora antalet serviceutryckningar. Bolaget ansåg också att det var oskäligt att påföra bilförmån då AA ägde en egen bil, samt hade nära till arbetet och därför inte var i behov av bil till och från jobbet.

Varken förvaltningsrätten eller kammarrätten har dock gått på bolagets linje. När överklagan nådde kammarrätten avslogs den. Rätten konstaterar att AA haft dispositionsrätt till bolagets bilar och att det därför råder presumtion att bilarna använts för privat körning i mer än ringa omfattning. Då körjournal, eller annan likvärdig bevisning, saknats har inte bolaget kunnat göra sannolikt att Skatteverkets beslut att påföra bilförmån är felaktigt.

Kammarrätten i Sundsvall, 1967–1968-16

Charlotta Marténg

Tjänstebil eller privat?

Körjournalen kan vara ett viktigt instrument i bevisningen kring hur du använder fordonet.