Vad menas med företagets säte?

Jag driver ett litet aktiebolag som tillämpar K2-regelverket. I punkt 5.2 står att man ska lämna uppgift om företagets säte. Jag upprättar årsredovisningen själv och undrar om det är företagets adress eller styrelsens säte som avses?

I K2 hänvisas till 2 kap. 5 § årsredovisningslagen där det anges att årsredovisningen ska innehålla uppgifter om företagets namn, organisations- eller personnummer och säte. Av propositionen till denna paragraf framgår att ”En årsredovisning ska innehålla bland annar uppgifter om det redovisande företagets firma, organisationsnummer och den ort där företagets styrelse har sitt säte.” Vad som avses med säte i K2 är alltså den ort där styrelsen har sitt säte.

Hjälp! Vad händer om momsdeklarationen kommer sent?

Vad händer om min momsdeklaration kommer in för sent till Skatteverket? Får jag betala någon form av förseningsavgift och hur stor är den i så fall?

Om det skulle bli aktuellt med förseningsavgift fungerar det så att du först får ett övervägande om förseningsavgift från Skatteverket, och det kan du bemöta skriftligt. Efter det tar Skatteverket ställning till om du får förseningsavgift eller inte. Förseningsavgiften är 625 kronor.

Moms i euro eller svenska kronor?

Mitt företag har flera kunder som vill att vi fakturerar i euro i stället för svenska kronor. Nu kommer vi att gå dem tillmötes. Vad ska vi tänka på när det gäller momsen?

Det ni ska tänka på är att i fakturan ska följande anges: moms i svenska kronor, moms i euro samt omräkningskurs. Om du har euro som redovisningsvaluta behöver du inte ange momsen i svenska kronor, utan den ska anges i euro. Vill du däremot, som service till svenska kunder, även ange momsen i svenska kronor på fakturan finns det inget som hindrar det.

Som omräkningskurs ska du använda den kurs som gäller på leveransdagen. Får du betalt i förskott använder du kursen för dagen du tog emot förskottsbetalningen och om fakturering sker ett mindre antal dagar före leverans kan du använda kursen på fakturadagen.

Hur skyddar jag företagets namn?

Jag har nyligen startat ett företag med ett lite annorlunda namn. Nu har jag fått höra att det har startat ett företag med ett liknande namn på en annan ort i länet. Jag vill inte att vi blandas samman, kan jag på något sätt skydda mitt företagsnamn?

Det är skillnad på varumärke och företagsnamn. Ett företagsnamn registreras hos Bolagsverket och ett varumärke hos PRV. För enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag får du skydd för namnet i det län där verksamheten finns. Om företagsformen är aktiebolag eller ekonomisk förening får namnet skydd i hela landet. Kom ihåg att ensamrätten till ett företagsnamn gäller inom den verksamhet som du har registrerat företaget. Ett företagsnamn får heller inte endast beskriva verksamheten, kunna förväxlas med annat företagsnamn eller varumärke eller innehålla ett ord som antyder en annan företagsform.

Mer information om företagsnamn finns på www.verksamt.se.

Måste jag informera om skulder som inte finns?

Jag blev lite tveksam till hur jag ska tänka avseende notupplysningarna. Mitt aktiebolag tillämpar K2-regelverket, och jag upprättar årsredovisningen själv. Om bolaget inte har några långfristiga skulder och inga ställda panter eller eventualförpliktelser måste jag ändå lämna information om detta i årsredovisningen?

I årsredovisningslagen 5 kap. 13 §, 14 § och 15 § nämns att om ett företag har skulder, ställda säkerheter eller eventualförpliktelser, så ska upplysning lämnas. Om företaget inte har sådana poster, så behöver inte upplysning lämnas. Det är alltid frivilligt att lägga till ytterligare upplysningar.