Kan ett bolag i ett skatteparadis betraktas som ett svenskt aktiebolag och därmed omfattas av skattefri utdelning?

Ja, säger Skatterättsnämnden i ett förhandsbesked.

Skatteparadisen har under senare år blir allt färre, i takt med att länder ingått avtal med varandra om informationsutbyte. Men fortfarande finns några länder i världen som ses som skatteparadis. Ett av dem är Brittiska Jungfruöarna i Karibien.

Nu har Skatterättsnämnden tagit ställning i en fråga rörande ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Ett svenskt aktiebolag avser att bli delägare i ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Bolaget är ett så kallat ”company limited by shares” vilket, som bolagsform, påminner mycket om ett svenskt aktiebolag. Bland annat är bolagets ägare – om det finns minst en – inte personligen ansvariga för bolagets skulder såvida bolagsordningen inte anger annat.

Skatterättsnämnden har svarat på frågan om bolaget kan betraktas som ett svenskt aktiebolag, och på det sättet omfattas av de svenska reglerna om skattefri utdelning och kapitalvinst för näringsbetingade andelar i inkomstskattelagen. Ja, menar Skatterättsnämnden förutsatt att övriga villkor för att aktierna i bolaget ska kunna klassificeras som näringsbetingade andelar är uppfyllda.

För att ett utländskt företag ska anses motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpning av bestämmelserna om näringsbetingade andelar ska det utländska företaget vara ett ”inkomstskattesubjekt” i hemlandet. Majoriteten i Skatterättsnämnden fann att ett ”company limited by shares”-bolag är ett ”skattesubjekt” som i princip är obegränsat skattskyldigt för sina inkomster. Låt vara att Brittiska Jungfruöarna undantar sådana bolag från inkomstbeskattning på just Brittiska Jungfruöarna genom en särskild reglering.

Två ledamöter i Skatterättsnämnden hade skiljaktig mening och menade att eftersom Brittiska Jungfruöarna saknar inkomstskatt för juridiska personer kan bolaget ifråga inte heller vara ett ”inkomstskattesubjekt”.

Förhandsbeskedet har överklagats av Skatteverket.

Skatterättsnämnden dnr 56-15/D.

Maria Bengtson