Utländska företag utan fast driftställe i Sverige har varit undantagna krav på kassaregister. Från 1 maj i år tas undantaget bort.

Kravet på att företag som säljer varor eller tjänster mot kontant- eller kortbetalning måste ha ett certifierat kassaregister har funnit sedan 1 januari 2010. Tanken har varit att skydda seriösa företagare mot illegal konkurrens genom att försvåra fusk och underlätta kontroll av kassaregister.

Men kontantbranschen har upplevt kravet på kassaregister som orättvist. Utländska företag utan fast driftställe i Sverige har nämligen varit undantaget kassaregisterkravet.

I november förra året lämnade regeringen en proposition där den föreslog ändrade regler. Syftet:

Att åstadkomma en förstärkt konkurrens på lika villkor i kontantbranschen.

Riksdagen har nu fattat beslut i enlighet med regeringens förslag vilket innebär att lagändringen träder i kraft 1 maj i år.

I propositionen föreslogs en lagändring redan 1 april, men riksdagens skatteutskott konstaterade att de berörda företagen behöver informeras om förändringen, samt få tid att införskaffa och driftsätta kassaregister i sina verksamheter.

De nya reglerna innebär att den som driver företag i Sverige, men inte har något fast driftställe här, ändå ska vara skyldig att använda ett certifierat kassaregister om försäljning görs mot kontanter eller kontokort.

Kassaregistret behöver inte vara certifierat i Sverige, utan det räcker med att det har prövats enligt bestämmelserna i ett annat land inom EES, förutsatt att prövningen visar att kassaregistret uppfyller likvärdiga krav.

Läs mer: ”Lagrådsremiss: Förstärkt konkurrens på lika villkor i kontantbranschen”

Charlotta Marténg