Frågan om bonusbelopp är semesterlönegrundande är en vanlig fråga. Detsamma gäller uppsägningslön och avgångsvederlag. Om detta skriver Anneli Lönnborg, advokat på advokatfirman Nova.

Rätten till semesterlön finns reglerat i semesterlagen som är en tvingande lagstiftning. Att semesterlagen är tvingande innebär att arbetsgivaren inte kan avtala bort arbetstagarens rättigheter enligt lagen. Frågor om semesterlön kommer inte sällan upp vid en anställnings avslutande. Det faller sig naturligt att arbetstagaren vid anställningens slut ser över eventuella fordringar denne kan tänkas ha mot arbetsgivaren.

Arbetsdomstolen, AD, har nyligen prövat frågan om bonusutbetalningar till en vd varit inklusive eller exklusive semesterlön. En före detta vd stämde sin före detta arbetsgivare och yrkade på rätt till semesterersättning på bonusutbetalningar. Arbetsgivaren bestred kravet, och menade att semesterlön varit inkluderad i bonusarna. Arbetsgivaren fick rätt i AD. Vd:n hade inte rätt till semesterersättning beräknat på sin årliga bonus.

En slutsats av domen från AD är att processer kan undvikas genom att man är övertydlig i anställningsavtalet vilka belopp som är inkluderat respektive exkluderat. Att lönespecifikationen särskilt redovisar vad som utbetalas som lön/bonus respektive semesterlön undviker också förhoppningsvis en senare process.