Svensk moms ska påföras en kurs som ordnas av ett svenskt företag i ett annat EU-land. Det menar Skatterättsnämnden. Nu hoppas parterna att Högsta förvaltningsdomstolen fastställer beskedet.

Om ett företag säljer tjänster till en företagare i ett annat EU-land kan man under vissa förutsättningar sälja tjänsten utan moms. I stället ska köparen redovisa moms i det andra landet. Tanken med regeln är att göra det lättare för företag som handlar med tjänster över gränserna, eftersom de slipper momsregistrera sig i andra länder.

För att avgöra om en tjänst ska beskattas i Sverige, eller i landet där köparen finns, är det framför allt två saker som företaget ska ta ställning till:

  • Är köparen en beskattningsbar person (till exempel ett företag) eller en icke beskattningsbar person (till exempel en privatperson)?

  • Vad är det för typ av tjänst?

Det finns dock undantag från regeln. Till exempel om det handlar om tillträde till evenemang som anses omsatt i det landet där evenemanget sker.

Ett svenskt företag som ordnar utbildning för svenska företagare, både i Sverige och utomlands, vände sig till Skatterättsnämnden med en ansökan om förhandsbesked kring vilken moms som ska debiteras på kurserna. Kurserna är veckokurser om 30 timmar fördelade på sex timmar per dag och hålls på en konferensanläggning i ett annat EU-land.

Både bolaget och Skatteverkets inställning är att huvudregeln är tillämplig. Alltså: svensk moms ska påföras. Även Skatterättsnämnden instämmer och menar att kursens förutsättningar innebär att den ska anses omsatt inom Sverige, även om undervisningen sker utomlands.

Förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen med förhoppningen att beskedet fastställs.

Skatterättsnämnden dnr 24-16/I.

Läs mer: Skatteverket.

Charlotta Marténg