En fin policy gör inte jobbet. Det krävs handling. Det vet entreprenören Björn Söderberg som nu prisas för sitt sätt att omsätta socialt ansvar till handling och att göra det lönsamt.

Från lilla trygga Växjö till Nepal. Björn Söderberg, grundaren av Fair Enterprise Network har gjort en resa som inneburit en hel del kulturkrockar, glädje och utmaningar han aldrig kunnat förutse. När han lämnade föräldrahemmet gjorde han det med ett mål: att komma ut i världen och göra nytta. Och det har han gjort. 16 år senare är han kvar i Nepal och av de tio företag han hunnit starta är fyra i drift i dag.

Det senaste projektet – en byggfirma som hjälper nepaleserna att själva bli byggmästare och bygga upp sina hus – har lett till att han tilldelas priset Årets Entreprenör Bolleks kunskapsfond i samband med Venture Cup-dagen (se faktaruta).

– Det är visserligen jag som fått priset, men jag skulle säga att det är vi som har byggt upp företagen, säger Björn Söderberg och inkluderar sin fru som han träffade i Nepal.

– Hon är oerhört duktig som chef, och kan se de politiska konflikter som kan finnas i byarna på ett sätt som jag inte kan. Det har varit en krokig väg sedan vi startade verksamheten men tillsammans har vi fått till något riktigt bra, säger han.

Företagets grundidé är att i stället för att byggföretaget bygger upp hus åt byborna så utbildas de för att själva bygga sina bostäder. På så sätt skapas också nya arbetstillfällen i byarna som drabbades hårt av jordbävningen 2015 som krävde runt 9.000 liv och gjorde ännu flera hemlösa.

Men det var inte att starta byggföretag som var Björn Söderbergs tanke när han först kom till Nepal. Av en slump så började han med återvinning. Och när han drev det företaget upptäckte han att flera av hans anställda varken kunde läsa eller skriva. Då valde han att satsa på att utbilda dem. Björn Söderberg upptäckte att det sociala ansvaret företaget tog blev lönsamt för alla, och på den vägen har det fortsatt.

Alla Björn Söderbergs verksamheter har genomsyrats av ett hållbarhetstänk som innefattat socialt ansvar. Han menar att kärnan i alla företag borde vara att kombinera dessa frågor. Och för att nå dit finns framför allt tre frågor att ställa sig:

  • Vad säljer vi?

  • Hur tillverkar man/rekryterar vi?

  • Hur utvecklar vi vår affär/vårt företag utifrån ovanstående?

– Jag skulle säga att intresset för hållbarhetsfrågorna har ökat. Eller snarare att det har gått från att varaett intresse till att vara på riktigt. När man inser att det finns pengar att tjäna på hållbarhet blir det plötsligt intressant. Men alla är inte där än, vissa ser fortfarande hållbarhet som en kostnad, säger han.

Björn Söderberg betonar att det viktigaste är inte vad företaget säger i ett policydokument som rör frågorna. Utan att det går från ord till handling.

– Jag säger inte att hållbarhetsredovisningar inte är viktiga, det är de, men redovisningen är snarare resultatet av vad man verkligen gör. Precis som att den ekonomiska redovisningen inte är själva verksamheten utan ett resultat av det som är verksamheten. Det får man inte glömma bort, säger han.

Läs mer: www.fairenterprise.net

Charlotta Marténg

Fakta

Bolleks kunskapsfond

Stiftelsen Bollek Leif Espings fond för de små och medelstora företagen – Bolleks kunskapsfond – är en stiftelse som bildades för att hedra minnet av Bollek Leif Esping.

Varje år utser stiftelsen ”Årets entreprenör”. Resultat är en samarbetspartner till utmärkelsen.

Fyra kriterier ligger till grund för en god entreprenör:

  • En sann eldsjäl med stor uthållighet och handlingskraft.

  • En nyskapande kreatör.

  • En realistisk visionär med tillväxtambitioner.

  • En seriös person, en god kommunikatör och en stimulerande förebild med samhällsengagemang.

Årets entreprenör 2017 blev Björn Söderberg, grundare av Fair Enterprise Network.