Under nästa år införs nya regler för redovisning av arbetsgivardeklarationer. Avdragen skatt och utbetalda löner ska redovisas separat för varje anställd. Vad innebär det för ditt företag?

De nya reglerna för redovisning av arbetsgivardeklaration sker i två steg. 1 juli 2018 ska företag som i dag för personalliggare och har fler än 15 anställda redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå. 1 januari 2019 börjar reglerna gälla övriga arbetsgivare – och berör totalt 400.000. Det meddelade Skatteverket i maj.

Anledning till lagändringen är för att stävja olaglig aktivitet.

– Att arbetsgivare redovisar utbetalda löner och skatteavdrag på individnivå gör det svårare att dölja om personer jobbar svart, sa Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, i maj.

Istället för att som i dagsläget redovisa avdragen skatt som en klumpsumma över samtliga anställda, ska det nya sättet att redovisa alltså vara specificerat till varje enskild anställd.

Arbetstagare ska därefter kunna logga in på Skatteverkets tjänst Mina sidor och se de individuella uppgifterna som arbetsgivaren har redovisat.

Maria Bragén är auktoriserad redovisningskonsult och auktoriserad lönekonsult på Furlands Revisionsbyrå i Mjölby.

De största fördelarna hon ser med de nya reglerna är öppenhet mot anställda, mer rättvisa konkurrensmöjligheter och mindre kontrollfrågor från myndigheter. Hon lyfter även fram att det blir mer säkert att uppgifterna matchar varje månad samt att det blir lättare att stämma av redovisningen.

– Ju fler anställda ett företag har desto större nytta blir det med de nya reglerna. Har man dessutom en viss personalomsättning behöver man smart digital teknik. Det är också bra att arbetstagaren själv kan logga in på Skatteverket och kolla uppgifterna mot som i nuläget när arbetstagaren måste vänta tills arbetsgivaren skickar in de årliga kontrolluppgifterna, säger Maria Bragén.

Sofia Hadjipetri Glantz