Effektiv kommunikation, flexibel affärsmodell och förmåga att ligga nära marknaden. Tre utmaningar befintliga företag måste klara för att överleva och växa.

För att lyckas på dagens marknad måste du utnyttja ny teknik inom digitalisering och kommunicera direkt med dina kunder, säger Magnus Klofsten, professor vid Linköpings universitet.

I mer än 30 år har Magnus Klofsten forskat och drivit projekt för att hjälpa startups och tillväxtbolag. Han har sett en stor förändring i samhällets syn på entreprenörskap, något som i sin tur har lett till en ökad kunskap och expertis kring framgångsrikt företagande.

– Entreprenörsklimatet har förändrats väldigt mycket. I dag är entreprenören en hjälte. Detta är väldigt tydligt i såväl pressen som i forskningen och universitetsvärlden, så var det inte för 25–30 år sedan.

Denna utveckling, menar han, har medfört en förändring i supportsystemet. Det finns en ökad kunskap om hur man bäst stödjer företagare och man har blivit bättre på att möta verklighetens behov. Inkubatorer, utvecklingsprogram och mentorsprogram av olika slag är väl utarbetade och det finns mycket stöd att hämta för den som vill starta eget. Samtidigt finns det fortfarande brister i supporten.

– Det är stort fokus på startups i dag, men när det kommer till mer etablerade företag är det lite svårare. De har varken tid, råd eller lust att delta på aktiviteter som inte känns relevanta. Risken är därför stor att man missar att hjälpa företag som är riktigt bra och som har högt satta mål.

För att fånga upp redan etablerade företag tror Magnus Klofsten att man måste orientera sig mer mot vissa knäckfrågor.

– Innehållet måste vara användbart och då handlar det om att identifiera de verkliga behoven ute hos företagen och att skapa en lärande och öppen miljö, där man kan jobba i team med andra företag.

Var är det då som etablerade företag har för utmaningar i dag? Magnus Klofsten har genom olika studier identifierat tre stora knäckfrågor. En av dem är förmågan till effektiv kommunikation.

– Att hantera it-tekniken på ett effektivt sätt och kunna kommunicera direkt med sina kunder är en jätteutmaning! Kan man inte det är man inte á jour och kommer inte att kunna ta in nödvändiga influenser från omvärlden. Företagen gissar ju inte vad kunderna vill ha, de måste veta. Det här är en svår nöt att knäcka, framför allt för mer etablerade företag. Mindre företag är mer rörliga.

En annan avgörande utmaning i dag, enligt Magnus Klofsten, är att lyckas bibehålla en flexibilitet i affärsmodellen.

– Man kanske har ett grundkoncept, men en flexibilitet som gör att man kan motsvara marknadens förväntningar är livsviktig.

Ytterligare en utmaning i dag är att lyckas hitta rätt modell för kompetensförsörjning.

– Kompetensförsörjning och talangrekrytering är absolut avgörande, att hitta balansen mellan specialist och generalist. Jag tror att den här mångfasetterade kompetensen, förmågan att tänka gränsöverskridande, är jätteviktig. Det gäller i alla miljöer, även i universitetsvärlden.

Sist men inte minst behöver företagare ha en förmåga att jobba med passion och, framför allt, möta ett verkligt behov ute på marknaden.

– I grund och botten, vare sig vi går tillbaka 30 år i tiden eller om vi blickar framåt 50 år, så kommer regeln att vara densamma: förmågan att ligga nära marknaden och kundens verkliga behov är det som avgör framgång. Här hänger allting ihop, kommunikation, affärsmodell och kompetensförsörjning.

Malin Letser

Magnus tips ...

... Till etablerade företag som vill växa:

Nyttja it-tekniken och ligg nära kunden.

Sudda ut landsgränserna.

Man måste se affären utifrån ett internationellt perspektiv om man vill växa i dag. Sverige har ingen stor hemmamarknad. Man måste ge sig ut!

Jobba passionerat.

Du måste ha en klar vision och en kreativt driven organisation. Företaget är allt för grundarna och det måste smitta av sig på de anställda. Det här mynnar ut i en rekryterings- och kulturfråga. Att hitta talanger som är formbara och hängivna att förverkliga företaget – det är både ett hinder och ett måste!