Betala reavinstskatt om du köper till en garageplats eller vind till din bostadsrätt. Det anser Skatteverket. Men Skatterättsnämnden håller inte med.

Många bostadsrättsägare blev fundersamma i våras när Skatteverket presenterade ny rättslig vägledning om vad som gäller när bostadsrätten förändras. Skatteverket anser nämligen att förändringar i form av en tillköpt garageplats eller vindsyta räknas som sådana väsentliga förändringar av bostadsrätten att lägenheten skulle räknas som såld och ägaren betala kapitalvinstskatt på värdeökningen.

Mot bakgrund av Skatteverkets nya praxis har nu två fall varit uppe i Skatterättsnämnden. Den ena frågan rörde en bostadsrätt som omfattade två plan med en totalyta på 118 kvadratmeter och ett intilliggande vindsförråd om sju kvadratmeter. Bostadsrättsägarna hade för avsikt att slå samman förrådet och lägenheten och på så sätt öka boytan.

Det andra fallet rörde en bostadsrättsägare som tidigare hyrt garageplats genom bostadsrättsföreningen. I samband med en föreningsstämma beslutades att garageplatserna i stället för att hyras ut skulle upplåtas till föreningens medlemmar.

Inte i något av fallen anser Skatterättsnämnden att det rör sig om en formförändring som utgör en skatterättslig avyttring, därför är det heller inte aktuellt med någon kapitalvinstbeskattning. Om Skatteverket eller någon av parterna överklagar beskedet från Skatterättsnämnden kommer frågan att prövas i Högsta förvaltningsdomstolen.

Skatterättsnämnden 46-17/D

Skatterättsnämnden 6-17/D

Charlotta Marténg