Vilken är den bästa företagsformen? Det beror på vilken typ av verksamhet man har. Men det går bra att använda båda samtidigt.

Båda företagsformerna har sina för och nackdelar. Men genom att ha både aktiebolag och en enskild firma går det att dra nytta av det bästa från båda.

Om du har verksamheter som är lite olika går det med fördel att lägga den ena i den enskilda firman och den/de andra i aktiebolaget. Nackdelen blir möjligen mer administration och en del bokföringstekniska detaljer som är svårare att reda ut.

Den skattemässiga fördelen med aktiebolag är störst när du har inkomster över brytpunkten – 452.100 kronor för 2017. Då är det fördelaktigt att ta lågbeskattad utdelning som ett komplement till löneuttaget.

Vissa typer av verksamheter passar också bättre i enskild firma än i aktiebolag. Det gäller framför allt när företaget äger stora tillgångar som inte är högt belånade. Två exempel på detta är skogs- och lantbruk. Det beror på att du i en enskild firma kan få en del av vinsten kapitalbeskattad med endast 30 procent, enligt reglerna om räntefördelning.

Reglerna kring expansionsfond ger dig med enskild näringsverksamhet samma möjlighet som ägare till aktiebolag att utöka (expandera) verksamheten med medel som bara beskattats med bolagsskatt, det vill säga 22 procent. Resten av inkomstskatten samt egenavgifter eller särskild löneskatt (socialavgifter) betalar du när expansionsfonden återförs.

Expansionsfonden ger alltså en bra möjlighet till marginalskatteplanering – avsättning när verksamheten har högt resultat och återföring när resultatet är lägre.

En nackdel med expansionsfonden är att det kan bli en skattesmäll om man inte planerar. Om du exempelvis plockar ut det mesta av pengarna så att tillgångsmassan minskar utlöses beskattningen. Så det gäller att ha koll på läget.

Verkar det krångligt? Hör av dig till din redovisningskonsult eller revisor för att diskutera vad som funkar bäst för dig.

Mats Rimér