EU tar ännu ett steg för att förenkla regelverket för e-handel, underlätta e-handel mellan företag och privatpersoner – och för att säkra skattepengar.

Regeringen har lämnat en lagrådsremiss med flera förändringar avseende moms vid e-handel som föreslås träda i kraft 1 januari 2021. Förslagen följer EUs nya regler för e-handel.

– En stor förändring rör onlinemarknadsplatser, där själva företagen bakom plattformarna i högre grad blir skyldiga att redovisa moms för försäljning till privatpersoner inom EU, säger Lena Westfahl, Auktoriserad Skatterådgivare FAR på Grant Thornton.

Detta ska både säkerställa att momsen kommer in till EU-länderna och minska den administrativa bördan för säljare, skattemyndigheter och köpare. Som en del i EUs nya regler utökas nämligen användningen av den så kallade MOSS–deklarationen (Mini One Stop Shop) som gör att redovisning för flera EU-länder kan lämnas gemensamt.

– Samtidigt kommer plattformsföretaget, det vill säga förmedlaren att bli ansvarigt för att moms betalas in i rätt stat, vilket gör att dessa alltså berörs i stor omfattning, säger Lena Westfahl.

Förslaget i lagrådsremissen är i stort en vidareutveckling av de e-handelsregler som infördes både 2015 och 2019.

Text: Martin Wallström