En revisor som försummat att till Patent- och registreringsverket i rätt tid sända in korrekt årsredovisning och revisionsberättelse för sin revisionsbyrå har meddelats erinran. (Erinran.)

Bakgrund

Patent- och registreringsverket (PRV) har underrättat Revisorsnämnden (RN) om att en revisionsbyrå (aktiebolag), i vilken auktoriserade revisorn B är ensam styrelseledamot, inte i rätt tid lämnat korrekt årsredovisning och revisionsberättelse till PRV. Det har varit fråga om en betydande försening, varför PRV påfört revisionsbyrån tre förseningsavgifter.

B har anfört bl.a. följande. Revisionsbyrån lämnade 1994 in en anmälan avseende ändring av bolagsordningen. Byrån använde en standardiserad bolagsordning, vilket resulterade i att det brutna räkenskapsåret 1994-05-01–1995-04-30 av misstag förkortades till att omfatta 1994-05-01–1994-12-31. Tyvärr uppmärksammade han inte felaktigheten förrän PRV påförde byrån den första förseningsavgiften. Hans arbetssituation var vid denna tidpunkt onormalt pressad. Han ville inte riskera att missköta sina revisionsuppdrag och valde därför att skjuta upp upprättandet av det egna bokslutet. Under julhelgen 1995 fick han andrum och möjlighet att färdigställa revisionsbyråns årsredovisning. Handlingarna skickades in till PRV i februari 1996. Han har därefter anställt ytterligare medarbetare. Arbetssituationen har därigenom förbättrats varför liknande situationer inte skall behöva uppkomma i framtiden.

RNs bedömning (plenum)

”För att en revisor skall vara lämplig att utöva revisionsverksamhet krävs att han åtnjuter förtroende från såväl uppdragsgivare som det allmänna. För att detta förtroende inte skall rubbas krävs bl.a. att revisorn i sin egen verksamhet följer gällande bestämmelser. Av god revisorssed följer vidare att verksamheten skall bedrivas under ordnade former.

De omständigheter som B har redogjort för gör enligt RNs uppfattning inte den betydande försening som det här varit fråga om ursäktlig.

RN finner att B åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Enligt 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer får i sådant fall varning meddelas eller, om det är tillräckligt, en erinran. RN bedömer att omständigheterna här är sådana att B skall meddelas erinran.”

Kommentar

Se fall 53 ovan.