RN förelade i april 1999 J att senast den 25 maj 1999 yttra sig över en anmälan som hade inkommit från skattemyndigheten samt inge viss granskningsdokumentation. Yttrande och begärd dokumentation inkom emellertid inte. J förelades därefter på nytt den 7 juni 1999 att inkomma med yttrande och dokumentation inom tre veckor från det att han fick del av föreläggandet. I föreläggandet erinrades han om att underlåtenhet att lämna begärda uppgifter till RN utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. J fick del av föreläggandet den 22 juni 1999 och skulle således ha inkommit med yttrande och begärd dokumentation senast den 13 juli 1999. Yttrande och begärda handlingar inkom dock inte och J hörde inte av sig till RN.

RNs bedömning (ordföranden)

”Genom sin underlåtenhet att lämna de uppgifter och handlingar som begärts har J på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 22 § andra stycket revisorslagen meddelar RN J varning. J föreläggs vidare att inom fyra veckor från mottagandet av detta beslut inkomma med yttrande och dokumentation i enlighet med RNs föreläggande den 15 april 1999. Om J inte efterkommer föreläggandet kan RN komma att upphäva hans godkännande som revisor.”

Revisorsnämndens beslut har vunnit laga kraft

Uppdatering

Revisorsnämnden (ordföranden) har, med stöd av 22 § 2 st. och 25 § 1 st. revisorslagen, med omedelbar verkan upphävt godkännandet för en revisor som, trots RNs förelägganden och meddelad varning, åsidosatt sin skyldighet enligt 20 § revisorslagen att inkomma med yttrande och granskningsdokumentation till RN avseende en anmälan från en skattemyndighet.

Upphävandet har överklagats till Länsrätten i Stockholms län.