Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning samt förelägger honom att inom en vecka från mottagandet av detta beslut inkomma med handlingar enligt RNs föreläggande av den 15 augusti 2003.

Sedan Skattemyndigheten i Z-stad inkommit med en underrättelse avseende godkände revisorn A-son har Revisorsnämnden (RN) öppnat förevarande disciplinärende och förelagt A-son att senast den 19 mars 2003 inkomma med yttrande jämte dokumentation. A-son har därefter vid fyra tillfällen begärt och beviljats anstånd, senast till den 27 juni 2003. Den 1 juli 2003 inkom ett yttrande till RN. Den av myndigheten efterfrågade dokumentationen inkom dock inte.

Den 15 augusti 2003 förelade RN A-son att inkomma med begärd dokumentation inom tio dagar från det att han fick del av föreläggandet. Föreläggandet sändes som rekommenderat brev med mottagningsbevis. I det aktuella föreläggandet erinrades han vidare om att underlåtenhet att lämna de handlingar som behövs för RNs tillsyn bedöms som ett allvarligt åsidosättande av de skyldigheter som åligger en revisor samt att RN kommer att överväga att vidta disciplinära åtgärder om begärda handlingar inte inkommer inom angiven tid. A-son fick del av föreläggandet den 17 september 2003 och skulle således ha inkommit med dokumentationen senast den 29 september 2003. Någon dokumentation har dock inte inkommit. A-son har inte heller på annat sätt hört av sig till RN.

Enligt 28 § revisorslagen (2001:883) är en revisor skyldig att lämna RN de uppgifter som behövs för tillsynen. Underlåtenhet av en revisor att fullgöra denna skyldighet omöjliggör RNs tillsyn och bedöms därför som ett allvarligt åsidosättande av de skyldigheter som åligger en revisor.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

A-son föreläggs vidare att inom en vecka från mottagandet av detta beslut inkomma med handlingar enligt RNs föreläggande av den 15 augusti 2003. Om A-son inte efterkommer föreläggandet kommer RN att överväga att upphäva hans godkännande som revisor.

Detta beslut har fattats av stf. direktören Per Eskilsson i närvaro av avdelningsdirektören Helene Agélii som föredragit ärendet.